A vers ereje - Kádár félelme

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar dokumentumfilm, 52 perc, 2015

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

A fillm felidézi az elmúlt időket, az 1985-ös esztendőt, a kommunizmus bukásához vezető úton Lakitelket, az Antológia című irodalmi estet és képzőművészeti kiállítást.
Több volt irodalmi estnél, ahol nagy költők saját verseiket mondják, politikai eseménnyé vált. Mára egyértelműen kiderült, hogy ez volt a legelső és legjelentősebb ellenzéki összejövetel az 1956-os forradalmat követően Kádár rendszere ellen. Ezt igazolják az estről készült III/III-as titkosszolgálati jelentések is, amelyek csak a rendszerváltás után 10-12 évvel tettek kutathatóvá.
Az úgynevezett népi-nemzeti ellenzék legnevesebb tagjai Csoóri Sándor, Lezsák Sándor, Nagy Gáspár részvételével, négy-ötszáz fős közönség előtt hirdettek programot. Kimondták az együvé tartozást az emigrációban élő magyarokkal és a határokon túlra csatolt magyarsággal.
Felszólaltak Magyarország szovjet megszállása ellen. Érzékeltették, hogy Kádár rendszerének nincs legitimációja.
Az estről rádiófelvétel és televíziós felvétel is készült, ezeket az állampárt vezetése és a politikai rendőrség "begyűjtötte", és valószínűleg megsemmisítette. Csodával határos módon egyetlen titokban lemásolt VHS példány "megmenekült".
A film az eredeti felvételek, titkosszolgálati jelentések, közreműködők és történészek
Segítségével mutatja be az eseményt, és segít megértenünk a rendszerváltás folyamatát.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?