Dogville - A menedék

Bakancslistához adom
Dogville
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott holland-olasz-angol-dán-finn-francia-svéd-német-norvég-japán-amerikai filmdráma, 178 perc, 2003

Értékelés:

257 szavazatból
Szerinted?

A történet színtere Dogville, egy kis bányászfalu a '30-as évek Amerikájában. Lakói szegény emigránsok, "jó és becsületes polgárok, akik szeretik városukat" - tudjuk meg a narrátortól, aki az egész film alatt kalauzolja a nézőt. Ebbe a világtól elzárt közösségbe érkezik üldözői elől menekülve Grace (Nicole Kidman). A fiatal, csinos nőt a falu lakói egy tanácskozást követően befogadják, és úgy döntenek, menedéket nyújtanak neki az őt üldöző gengszterek elől. Cserébe Grace mindenben a segítségükre van.Ami azonban kezdetben szívességeknek indul, később kényszerré, valóságos terrorrá válik. A helyiek megtudják, hogy Grace-t a rendőrség is körözi, így a menedéket egyre súlyosabb áron "kínálják" neki. Grace a falu rabszolgája lesz, kihasználják, megerőszakolják, bilincsbe verik - testileg és lelkileg is megtörik a fiatal lányt. A menedéket kereső nő azonban rejteget még meglepetéseket, így a falu lakóinak van mitől rettegniük, amiért kihasználták a csinos Grace-t.A dán rendező a "Dogma 95" nevű csoport alapító tagja 1995-ben. A csoport tagjai célul tűzték ki, hogy bizonyos elemeket kiküszöbölnek filmjeikből, és új életre keltik a hetedik művészetet, mely szerintük tévútra tévedt. A Dogville, bár távol áll a dogmafilm szabályaitól, így lett egy valóságos kísérleti film, mely a színház és film határmezsgyéjén egyensúlyoz. Pengeélen táncol azonban Lars von Trier, hiszen a Dogville a film általánosan elfogadott fogalmától nagyon is eltávolodik. Nyilván nem azért, mert hibázott volna a filmes fenegyerek, pont ez a hatás volt a célja. Filmes berkekben (még a művészfilmek kedvelőinek közösségében sem) azonban nem fogadták túlzott megértéssel különös kísérletét. Trier nem foglalkozott a kritikával: azóta elkészítette "Amerika-trilógiájának" második darabját is Manderlay címen.
Bemutató dátuma: 2003. december 4. Forgalmazó: Best Hollywood

Stáblista:

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
3/10
sexykex 2023 jún. 12. - 20:25:04 3/10
„A kényszeresen hazudozó, számtalan fóbia miatt rettegő, mániás depressziós Lars von Trier” kísérleti filmje lényegében nem film, inkább a film megcsúfolása. Ha a színpadon a színészek feje fölé vetítették volna Dogville röhejes térképét és a szereplők útvonalát, miközben a bányászfalukra legkevésbé sem jellemző beszélgetések zajlanak, talán megtapsoltam volna a darabot.
Egyesek szerint Lars von Trier 2018-ban: „fizikailag és érzelmileg is leharcolt állapotban van, az alkoholizmusával és a depressziójával folytatott küzdelme nagyon sokba került. A rendező 62 éves, de úgy tűnik, mintha a nyolcvanas éveiben járna.”
Háromszor futottam neki a Dogvillenek, miközben azon merengtem, hogy vajon mire tapsolták el azt a 11 millió eurót, amibe a mű került. Nincs más magyarázat, szétosztották egymás között, azután összedobták ezt a Tarantinonak is tetsző darabot. A történet maga nem lenne rossz, ha visszavesznek a barokkos szövegszörnyeken és esetleg kihasználják a film nyújtotta lehetőséget is, biztosan tetszett volna a végeredmény. Így annyi maradt, hogy legalább kétszer felnevettem a falusi szoknyapecérek csintalankodásán és tökéletesen megértettem, hogy Grace a végére kissé bepöccent és Tom helyett a papát választotta.

Pontosítok: nem tudom már min röhögtem fel, valószínűleg a helyi filozófus marhaságain. Azt viszont tudom: Homo homini lupus. »Eredetileg ez egy szállóige Plautus Szamárvásár című művéből, ahol úgy szerepel, hogy „Ember embernek farkasa, ha nem ismeri, nem ember” – ha az embernek ismerőse a másik, akkor embernek tekinti és emberként bánik vele, ha azonban idegen a szemében, akkor számíthat rá, hogy úgy bánik vele, mint farkas a prédájával vagy az idegennel, tehát vagy zsarnokoskodik felette vagy nyerészkedik rajta vagy elűzi.«
Erről szól a film és a bosszúról, amit leöntenek Tarantinos vagy – nyugodtan mondhatjuk – Trieres cizellált és cirkalmas szövegmoslékkal, hogy a vájt fülűeknek is legyen mit csócsálni. Mi tetszett legjobban a Dogvilleben? A vége főcím alatt sorjázó amerikai dokumentumfotók. Az a két perc, ami filmre emlékeztetett, David Bowie zenéje és egy-két aprócska nyelvi lelemény. (Pl.: grace=kegyelem, dog=kutya, villein=jobbágy, vile=aljas és A Nightmare on Elm Streetből már ismert szilfa utca.)

10/10
picipc 2021 jún. 03. - 09:03:27 10/10 Előzmény x-tro
Hogy Nicole Kidman miért nem vállalta el a folytatást? Talán leginkább azért, mert iszonyúan megterhelő volt neki ez a film, ahogyan másoknak is. Ajánlom ezt megnézni (angol): https://www.youtube.com/watch?v=m5mKoMfTxUU vagy ha nem jeleníti meg a linket akkor keress rá youtube-on: Confessions from DOGVILLE by Lars von Trier, Nicole Kidman, Paul Bettany, James Caan
nekemvanigazam 2021 ápr. 05. - 02:43:27
hígfos elvont drogosoknak
nekemvanigazam 2021 márc. 25. - 10:18:26
Őszintén irigylem azokat, akik ennyire ráérnek, hogy ilyen "mély" baromságokat kitalálnak.
10/10
Karban79 2020 febr. 29. - 23:38:38 10/10
Tökéletes film, bár az eleje kissé vontatott...olvastam a kommenteket... Minden megmagyarázható és fájdalmasan életszagú ebben a filmben. Talán a "struccok" és a sekélyesebb gondolkodású nézők lehúzhatják, de az semmit nem von le az értékéből. A vége

ami konkrétan egy etnikai háború a "JÓ" és a "GONOSZ" között...

zseniális. Visszaáll az alaphelyzet.
8/10
AdiRicka 2019 dec. 30. - 22:58:19 8/10
Elképesztő film, egy mély elgondolkodtató erkölcsi dráma. Először neglepett a forma, de később megtetszett, mivel teljesen el lehet róla felejtkezni, hogy nincsenek sem házak, sem falak, mert az ember odaképzeli. Kicsit olyan, mint az olvasás. A színészi játék és a dramaturgia kiváló. Folyton fent tartja az érdeklődést és végig fokozza a helyzetet.

A végét a rendező szerintem nem tanításnak szánta, hanem elgondolkodtatásnak. Nehogy már az legyen a helyes, hogy lemészároljàk a falut, mint ahogy itt sokan írják. Vagy Lars Von Trier ezt így gondolja? Nem hiszem. Gracenek az apjával való beszélgetésben először volt igaza, erkölcsileg krisztusi mahasságokban beszélt, de a végén megváltozott és bosszúállóvá vállt, amivel megtagadta önmagát egyébként teljesen érthetetlen módon. Olyan katarzist hagyott ki a rendező, ami megmagyarázhatatlan, szerintem nem így kellett volna befejezni. Ennek ellenére a film nagyon tetszett.

8 pont.
1/10
balant 2019 dec. 28. - 00:44:24 1/10
Kegyetlen volt! 3 óra rendkívüli unalom!
10/10
zimike 2019 okt. 23. - 22:13:07 10/10
Emberek akik itt negativ kritikát írtatok ....miért tettétek ...???
Ez egy nagyon jó film . Többször megnéztem .
Ha legalább EGY jó ember lett volna Dogville -ben ,akkor megmenekült
volna az egész város ! De nem volt egy sem ! Még a gyerekek között sem.
A város megkapta megérdemelt sorsát . Ott volt mindenkinél a lehetőség hogy
Grace segítséget kapjon .De SENKI nem akadt az egész városban aki
legalább irgalomból , de megmentette volna . Mindenki csak rúgott egyet rajta.
Szodoma és Gomora is megmenekülhetett volna hisz Ábrahám esedezett
Istennél hogy ha egy kevés igaz ember akad akkor NE PUSZTÍTSA EL
ISTEN A VÁROST !......Hát nem akadt ! EGYETLEN ember sem !
Pedig Isten a végén már csak egyetlen igaz embert akart.....
Ahogy Szodomában úgy Dogville -ben(Dogville fordítása Kutyafalva )
sem akadt egyetlen igaz ember sem (Lót-on és családján kívül akik
meg is lettek kímélve ) tehát Dogville -ben sikerült egy Szodománál is
mocskosabb létező helyet találnia a film rendezőjének,
ahol az emberi gonoszság és irgalmatlánság minden emberileg kigondolható
határon túl tudott nőni !
A film másik nagy érdeme a dogmafilm kategóriaba sűrített történet vitel .
Ahol nem a díszletek hanem a színészek arcjátékán múlik a film jósága.
Mintha egy színházban lennénk a dogmafilm minden egyes pillanatban
érzelmek cunamiját zúdítja ránk.
A harmadik érdeme eme filmnek ,hogy megtörtént eseményt vett alapul
a rendező vagyis ez a film nem egy elmebeteg producer vagy direktor
agyának a TORZSZÜLEMÉNYE .


10/10
convar 2019 szept. 15. - 18:11:38 10/10

" Van egy család, gyerekekkel.

Kezdjétek a gyerekekkel, hogy végignézze az anyja.

Mondjátok meg neki, hogy befejezitek,
ha vissza tudja tartani a könnyeit.

Tartozok neki ezzel.

Attól félek, túl könnyen sírvafakad."



A filmtörténelem sztem egyik ténylegnemistudomhogyismondjam "legdurvább", "legagyszétcsapkodósabb" mondatsora, már legalábbis azoknak persze akik látták a filmet, tehát tudják hogy milyen kontextusban hangzott el mindez (és milyen előzmények után).


Továbbra is masszívan a 3. legnagyobb kedvenc filmem all time (az Alan Parker rendezte Pink Floyd The Wall és a Sin City után).
10/10
Evelin666 2018 nov. 05. - 04:18:18 10/10
Fogalmam sem volt mit fogok megnézni mikor letōltōttem. Nem tudtam semmit errōl a filmrōl. Az elején teljesen meglepett a díszlet és hogy ez nem egy szokványos film lesz, az elsō egy óra után már fel sem tūnt,hogy nincsenek ajtók,kertek,napfény, ezt már mind oda tudtam képzelni.,teljesen természetessé vált. A történet sokkoló,elgondolkodtató. A színészek zseniálisak, és ez a film nélkülük egy fabatkát sem ért volna. Rossz színészekkel nem lehet eljátszani ezt a történetet. Nem voltam soha Nicole Kidman rajongó,de azért itt megmutatkozik,hogy azért ō egy tehetséges színésznō. Nekem nagyon tetszett, napokig gondolkoztam rajta.
1/10
macska78 2018 okt. 11. - 21:17:04 1/10
Számomra nézhetetlen.Unalmas,indokolatlanul hosszú,ráadásul mintha egy szinházi előadás felvételét nézné az ember ami ok ha szinházi előadás,csak hát ez elvileg egy film.Ami még jó is lehetne,hogy esetleg egyedi, meglepő de nekem ez csak uncsi simán.És ezen még az se segít,hogy jó színészek játszanak és,hogy érdekes lenne a történet.Szerintem ha a rendező nem akart volna ilyen egyedit alkotni jobb film lehetett volna..
1/10
Trap 416 2018 márc. 16. - 17:12:31 1/10
A világ egyik legunalmasabb és legirritálóbb filmje. Lars von Trier a sötét középkor kinzásait hozta vissza azzal, hogy megalkotta a Dogville-t. Láttam már tőle jó filmet, de ez életem egyik legborzalmasabb élménye. 10/1
i'mperfect 2016 júl. 22. - 02:36:03
Huh...Elõször sok éve láttam, még amikor a moziban adták. Akkor még túl fiatal voltam hozzá szerintem. Nem tudtam, mirõl fog szólni a film, és elõször nem is értettem, mik azok a rajzolt izék. És a film mondanivalója sem igazán esett le.
Most, jó pár évvel késõbb néztem újra, és nagyon tetszik. A narrátor szövegelését feleslegesnek és elvontnak, értelmetlennek érzem, bár a többi elvont ember biztosan meg tudja magyarázni, hogy bennem van a hiba, de hát ez van, nem szívok semmit :)
Maga a film nagyon megragadó, nagy hatással van az emberre, a rajzolt díszletek nagyon illeszkednek a filmbe és hangsúlyossá tesznek mindent, ami mégis valódi tárgyként jelenik meg.
***SPOILER PÓTOLVA***
Valaki írta korábban, ami nekem is feltûnt, hogy mennyire durva volt az a jelenet, amikor az almás ipse elõször erõszakolta meg Grace-t, a többiek meg nyugodtan sétálgattak az utcán. Nem lehet elvonatkoztatni attól, hogy a világban is ez történik, a négy fal között nõket, gyerekeket vernek és erõszakolnak meg nap mint nap, és senki sem tesz semmit...A film végén igazi katarzist hoz az, hogy mindenkit kinyírnak, és az ember csak azt sajnálja, hogy mindez a filmre korlátozódik, a valódi világból viszont nem lehet ilyen könnyen kiirtani a gonoszt.
Mikkamakkamocska 2016 ápr. 12. - 15:51:19
újat nem mond csak a megvalósításban az meg nem tetszett, középszerû
3/10
idõjós1010 2016 márc. 14. - 01:05:37 3/10
Az alapötlet jó, viszont nagyon ki lett tolva szélsõségbe, és a rendezés is pocsék. Nyilvánvalóan direkt túlzott, és direkt puritán, mégis számomra pont ezért volt taszító. Jobban örültem volna neki, ha valós a helyszín, és nem csak megrajzolt, továbbá ha bohózatként vezetik le az egészet. A társadalom egyébként valóban így mûködik. A közvélemény valóban így formálódik, viszont ez a film nem áll meg ennél az egy hasonlatnál. Én abszolút bele illõnek érzem Grace karakterét, jelenünk Migránsáradatát megítélõ, Európa társadalmának, mindkét véleménypólusába. Elindul onnan, ahol még végletekig naiv, és humánus, egészen önfeláldozó módon, és aztán megérkezik végre oda, ami már sokkal inkább önmaga, és képes lesz saját értékrendje szerint ítélni, az eddig õfelette ítélkezõk felett. Véleményem szerint Európa is pont ezen megy most keresztül.
10/10
StJust 2015 dec. 01. - 12:39:06 10/10 Előzmény gimbiikeeh
Szerintem éppen ezzel tudta fokozni a hatást a rendezõ. A se nem film, se nem színdarab megoldással sokkal nagyobb feladat hárult a színészekre, sokkal inkább ki tudta fejezni a belterjességet, leszûkült teret, konfliktusokat. Kifejezetten tetszett ez a megoldás, de nem vitatom, hogy "normál" keretek között is jó filmet lehetett volna belõle forgatni, de hat ez a Lars ez már csak ilyen. Remek film.
7/10
gimbiikeeh 2015 júl. 30. - 16:13:29 7/10
Most lett vége. Hát, vegyesek az érzéseim. Egy részrõl tetszett, de voltak dolgok amik viszont nem tetszettek a filmben. Azt szeretném leszögezni, hogy Nicole Kidman alakításával nem volt gond, sõt Õ vitte el az egész filmet. Maga a film felépítése nem tetszett, vagyis inkább érdekes volt. Gondolok itt a falu ábrázolására. A láthatatlan házak stb. Nem tudom, mit akarhatott elérni ezzel a rendezõ. A vége egyébként nagyon tetszett. SPOILER! Én megértem, hogy Grace miért tette, amit tett. SPOILER vége! Mindegy, egyszer meglehetett nézni, észre sem vettem, hogy eltelt közel 3 óra. Megemészteni a látottakat annál nehezebb lesz.

7/10
pitbear 2015 jún. 10. - 17:44:47
Én nem láttam a filmet és nem is nézem meg. A történetét elolvasva egyáltalán nem nyerte el a tetszésemet. Emberek akik a másikat kínozzák, megerõszakolják. A gonoszság miért is jó? Ez undorító. Az élet amúgy is tele van gonoszsággal, még a tévében is azt nézzem? Inkább nézek filmvígjátékot, amin röhögök egy jót és kész, szarok a világra.
taylor88 2014 jún. 19. - 16:32:05
Összességében a film nagyon jó. Viszont a leírtak mellett én is hozzáfûzném álláspontomat.

SPOILER

Szerintem Grace tette a film legvégén erkölcsileg egyáltalán nem megindokolható. Ahogy az elõzõ hozzászólásokban is olvastam: egy gyereket, azért megölni mert gonosz, egyáltalán nem "célravezetõ" megoldás. És arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy olyan gyereket is megöltek a végén aki még csak kisbaba. Ergo õ biztosan nem felelõs az emberi tettei miatt. Tehát szerintem ha valaki erre azt mondja, hogy erkölcsileg helyes és méltányos egy falu legyilkolása annak az az erkölcsi megítélése szerintem helytelen. A vége ettõl függetlenül nekem tetszett. Valahol az egész film azt szerette volna szerintem bemutatni, hogy iszonyatosan mocskos az emberi természet(már csak azért is mert reális), és ha valakinek van valamilyen hatalma a másik felett akkor azzal automatikusan vissza is él vele. Lehet, hogy Grace-t nem a bosszú vágy vezérelte, a végén mégis õ pont ugyanúgy cselekszik mint ahogy a város cselekedett vele. Ebbõl számomra csak egy dolog következik: a szereplõk jellemei hiába másak ugyanúgy tapad rájuk a bûn és a fertõ.
SPOILER
albert_1988 2014 febr. 10. - 17:55:42
Az én véleményem, hogy ez egy többször megnézhetõ film. Nem fogok olyanokat írni, amiket már megtettek elõttem. Elgondolkodtató, pont azért, mert egy egész falura igaz a lezüllés, és a fogak fehérjének kimutatása. Lehet, hogyha nem a közösség érdekeit nézték volna, máshogy viselkednek. Meg a törvénytisztelõ polgárok, akik ráadásul egyszerûek is, nem meglepõ, hogy félnek a rendõrségtõl, és a saját törvényeik szerint akarnak eljárni. De ha meg akarnak szabadulni Grace-tõl, akkor miért nem távolítják el a teherkocsival? Mert ki akarják használni? Robotoltatni akarják, hogy aztán kiszolgáltassák? Õk maguk sem tudják. Egymást nem fogják elárulni, és nem is hisznek el semmit sem magukról, ami rossz fényben tünteti fel õket. Tehát, ami rossz történik Grace-re kenhetõ.
Ennyi jutott hirtelen eszembe. A stáblistánál szereplõ fényképek felvonultatását nem értem nagyon, de ezen kívül remek film.
Összes hozzászólás