Élhetővé tenni az életet

Bakancslistához adom
magyar dokumentumfilm, 25 perc, 2013

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

A nemi erőszak áldozataival, valamint bántalmazott nőkkel és gyerekekkel foglalkozó ESZTER Alapítvány november elején indította kampányát. A szokatlan hangvételű filmmel a a társadalom széles rétegeinek figyelmét szeretnék felhívni a sokszor láthatatlan, családon belüli erőszakra."Magyarországon százezres nagyságrendben élnek olyan felnőttek, akiket gyerekkorukban megerőszakoltak. Az erőszak nem fülledt erotika; ez hatalom, kiszolgáltatottság, brutális és romboló megalázás. Az ESZTER Ambulancián húsz éve dolgozunk azért, hogy a lélekpusztítás következményeivel küszködők élete élhetővé váljon" - írja közleményében Virág György. Az ambulancia vezetője szerint az áldozatoknak csak akkor van esélyük, ha nem maradnak megszégyenítetten egyedül. "Azt szeretnénk, ha minél többen értenék meg, hogy a közösségnek össze kell fognia, ha minél többen ismernék fel, hogy nem maradhatnak közömbösek tovább."

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
pneklara 2014 márc. 11. - 06:49:05
Micsoda piszkos nagy mázli kell az élethez! Hogy egy újszülött olyan családba szülessen, ahol felkészülve, éretten fogadják. Ahol anyagilag, értelmileg, érzelmileg, erkölcsileg készen áll a család, hogy megadja a gyermeknek, ami az egészséges, nyugodt fejlõdéséhez szükséges. Hány százaléka a gyerekeknek, születik ilyen helyre?
S azután is, fel tudják vértezni olyan páncéllal, hogy ki tudja védeni a környezet támadásait?
És hogy lesznek az emberek olyan aberráltak, hogy indulataikat, vágyaikat saját, nevelt, szomszéd, rokon, tanítvány,idegen, védtelen kisgyermeken töltsék ki?
Betegség ez, sérült lélek, uralkodni akarás,butaság,mûveletlenség?
A film készítõi nem a miértekre keresik a választ, hisz nincs is.
A megtörtént erõszakot segítenek feldolgozni az ESZTER alapítványban, a jobb késõn, mint soha elv alapján. Hisz van 60 éves páciensük is, aki ekkorra sem tudta feldolgozni a rajta esett sérelmet.
És van-e joga, bátorsága beavatkozni a szomszédnak, ha erõszakot sejt a környezetében?
És a nevelésnek szerves tartozéka-e a szülõi pofon, ütlegelés?
Az alapítvány vezetõje kijelentette, hogy a pofon sem megengedett. Kedvem lett volna megkérdezni, hogy úgy jelenti-e ezt ki, hogy van gyermeke?
Bár nekem is elveim vannak a gyermekneveléssel kapcs.,de életükben egyszer+egyszer/összesen/ csak elszakadt a cérna, ami után szégyelltem magam, és jobban fájt az ütés, mint a bántottnak.
Ahhoz képest, amiket én kaptam gyermekként, ez haladás, és nem törvényszerû, hogy a bántalmazott maga is bántalmazó lesz.
Szeretem a Duna hasonló beszélgetéseit. Még ha megoldást nem is tud adni, de legalább beszélnek a kényes kérdésekrõl.