Erdélyi Trilógia - Tündérkert

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott 58 perc, 2023

Értékelés:

125 szavazatból
Szerinted?

Báthory Gábor, Erdély új fejedelme elfoglalja trónját Kolozsváron. Hiába van ott vele szeretett húga, Báthory Anna, és mindenki által félve csodált nagynénje, Báthory Erzsébet, a fiatal fejedelmet gyanakvás és bizalmatlanság fogadja. A kedélyeket Báthory egykori tanítómestere, Bethlen Gábor is próbálja csitítani - sikertelenül. Báthorynak nem csupán fejedelemként kellene helyt állnia, hanem férjként is, a fiatal uralkodó azonban inkább a vágyait követi, minthogy a kötelességét teljesítené. Báthoryról gúnyvers kezd keringeni, ő pedig a vérszomjas rablóhadjárataikról ismert hajdúkkal szövetkezve bosszút esküszik azok ellen, akik megkérdőjelezik hatalmát.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Szereplők

Báthory Gábor
Bethlen Gábor
Géczy András
Báthory Anna
Kendi István
Török Kata
Palotsai Anna
Kamuthy Farkas
Károlyi Zsuzsanna
Báthory Erzsébet

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Vik febr. 06. 14:25:49 10/10
Töri ismétlés. Nekem tetszik.
8/10
szenbanyasz@gmail.com jan. 25. 14:40:37 8/10
Végignéztem, szerintem a mai elvárásoknak megfelelő. Amellett, hogy egy érdekes történetet mesél el Magyarország múltjából, hozza a Trónok harca óta elvárt kötelezőket: van benne látvány, (kifejezetten brutálisan ábrázolt) erőszak, szex, árulás, karakterek. Került bele egy-két bénább jelenet is, de ezekből nincs sok és annyira nem is zavaróak, illetve kiegyensúlyozzák egyes csúcspontok is (pl. a Báthory Gábort játszó színész, Katona Dániel egészen kiemelkedőt alakított, Báthory Erzsébet alakja is nagyon jó volt).

Páran pocskondiázták itt politikai alapon, szerintem indokolatlanul, mert aktuálpolitikai üzenetek még a legnagyobb rosszindulattal sem fedezhetők fel benne. Ugyanakkor az mégiscsak jó kérdés, hogy a kultúrpolitika miért ezt a történetet vitte vászonra: a történet azért mégiscsak arról szól, hogy a kicsinyes egóharcok és frusztrált, de hatalomra került emberek mennyi halált és szenvedést okoznak maguk körül. Persze a Trónok harca is erről szól, de az engem nem érint meg személyesen, itt viszont mégiscsak a régi Magyarországról és nagyrészt valós eseményekről van szó: nekem például nagyon szomorú volt látni, hogy mennyi embert öltek meg Báthory alatt egymás között úgy, hogy a törökök és a Habsburgok itt ebben a konkrét esetben még csak pástra sem léptek. Szóval ezt a magyar széthúzást, hogy ez már régen is így volt - ezt nem mindig volt kellemes nézni - bár másfelől éppen ezért is volt tanulságos.

Az a rész, amiben meghaltak Bethlen gyerekei, meg kifejezetten kiakasztott - persze ez valahol az alkotókat is dicséri, hogy ilyen heves érzelmeket tudtak kiváltani, mindenesetre nagyon át tudtam élni, hogy csak úgy simán meghal az ember mindkét gyereke, mert az orvos nem hogy antibiotikumot nem tud felírni, hanem egyenesen ő viszi át a fertőzést az egyikről a másikra

10/10
pernye71 jan. 20. 12:54:26 10/10
10 pont
10/10
hpapline jan. 08. 18:34:07 10/10 Előzmény nappalitv
Az Éden Hotelt nem ismerem, de Móricz könyvét olvastam. Ott is sokat gyaknak, talán többet, mint a filmben.
1/10
nappalitv jan. 07. 21:58:41 1/10
Itt többet gyaknak mint az Éden hotelben.
10/10
Sumomo_ jan. 07. 21:44:26 10/10 Előzmény wolfat
" Az a gyanúm, hogy az elfogadók nagyobb részt a fiatalabbak közül kerülnek ki, ami megintcsak lehangoló."
Vagy nem. Sokan vagyunk, akik olvasták a trilógiát és azért tetszik. Ez nem kor kérdése.
10/10
hpapline jan. 07. 19:17:45 10/10 Előzmény Dodika2999999
Nem is gondoltam, hogy feltették a Netflixre. A mediaklikk-en már két hónapja fent van. Én már többször végig daráltam.
10/10
Dodika2999999 jan. 07. 11:57:33 10/10
Nekem brutalisan bejott! Szkeptikuskent alltam hozza, de az elso 10 perc utan lehetetlen volt kiszallnom belole. Egy delutan alatt ledaraltam a Netflixen. Varom a folytatast!
10/10
happiness 2023 dec. 30. - 12:20:34 10/10
Nagy történelmi sorozat kedvelő vagyok,így körülbelül az összes fontosabbat láttam az olasz,spanyol, francia,angol,skandináv történelemből,így erdélyiként, székelyföldiként ezt a filmet sem hagyhatták ki. Nagy elvárásaim nem voltak akárcsak a fentebb említettekkel szemben sem,legyen izgalmas, szórakoztató, meghökkentő és fordulatos,és szerintem ezt sikerült is hozni. Nem dokumentumfilm,hogy szigorúan a történelmi hűséget hozza,hanem csak egy egyszerű történelmi sorozat regény és fiktív elemek alapján.Ennél sokkal gyatrábbakat láttam,szóval nekem tetszett. A két Peti a kedvencem,szerintem Katona Peti nagyon jól játssza,tehetséges színész,s bár valóban a megjelenése inkább tündérkirályfis,de a jellemével,játékával nagyon jól ellensúlyozza ezt. (Meg ugye esztétikailag is jobb nézni mint egy marcona, tenyeres talpas behemótot.)Csak azt sajnálom,hogy a következő évadban már nem lesz benne,nagyon jó karakter volt.Kálloy Molnár Péter meg úgy jó ahogy van, lubickol a "gusztustalan zsírdisznó" szerepében. Ami zavaró,hogy néhol kaotikusan lett osszevágva kronológiailag(pl egyik jelenetben a fejedelem Katát nyakássza,és közvetlenül a következő jelenetben már Kata odalovagolt, oda is ért Bethlenhez,hogy figyelmeztesse az ellene készülő merényletre.) Remélem a következő évadban még magasabbra emelik a szintet és még több jó színésszel, karakterrel,cselekménnyel lepik meg az érdeklődő nézőket. 9 est adnék,de adok tízet,mert így is sok a kritika és szigorú elvárás.
wolfat 2023 dec. 30. - 10:46:33 Előzmény hpapline
Azt írtam: "Rövid időn belül másodszor kerül műsorban ez a sorozat. Újból próbáltam megnézni, hátha felkészültebb leszek a befogadására..." Lehet, félreérthetően fogalmaztam, a lényeg, amikor első alkalommal került műsorba, végignéztem. Arra gondoltam, másodszorra jobban fel leszek készülve a befogadására, hiszen tudom mire számíthatok, de nem. Annyit elismerek, ha nem egy ilyen nyüzsgős időszakban adták volna, mint a karácsony (nekem sajnos, vagy nem sajnos, de most is ilyen volt a karácsonyi ünnepek időszaka), akkor talán több türelmem lett volna, meg eleve vannak színészek, pontosabban főként színésznők, akiket kedvelek (akik a főbb szerepeket alakították, mind hitelesek voltak), de össz-vissz tartom a véleményem, hogy ez egy gyengére sikeredett produkció. Nagyon nem mellékes, hogy ez nem valamilyen legendák ködeiből előhalászható, szinte tetszés formálható időszak a magyar történelemből, hanem viszonylag jól dokumentált és a maga helyén kulcsfontosságú Erdély szerepének a megértéséhez. Erre gondolva különösen lehangoló, hogy a film készítőinek ebből ennyit és így sikerült bemutatniuk. Nem vagyok erdélyi, viszont van onnan származó ismerősöm, aki tájékozott ebben a témában, és ő még nálam is rosszabb véleménnyel volt a filmről. Egy műalkotásban lehet szabadjára engedni a képzeletet, sőt szerintem Arany Jánosnak nagyon igaza van, amikor azt írja "költő hazudj, csak rajt ne fogjanak", de ez a film tele van a hibákkal és hiányosságokkal -, az előttem hasonló közelítésből szólók már jó párat leírtak ezek közül.
7/10
manna1956 2023 dec. 29. - 19:47:02 7/10
Ahhoz képest, hogy erősen előítéletesen álltam hozzá (Dunatv, magyar filmgyártás), nem rossz. Persze, vannak hibák, de leköt az állandó intrika, szexelés. :-) A Báthoryt játszó színész jól adja, ha ennyire ellenszenves.
10/10
hpapline 2023 dec. 29. - 16:30:19 10/10 Előzmény wolfat
Álljon meg a menet, töke van a menyasszonynak!
Kiderült, hogy nem néztél végig egyetlen részt sem, de ahhoz képest elég sokszor és elég sokat alkottál véleményt róla itt. Én biztosan nem tenném ilyen esetben.
wolfat 2023 dec. 29. - 11:34:00 Előzmény lonapost
Egyet kell értenem, sajnos! Érdekes kimutatás lenne, hogy a film megítélése korosztályok szerint miként oszlik meg. Az a gyanúm, hogy az elfogadók nagyobb részt a fiatalabbak közül kerülnek ki, ami megintcsak lehangoló.
Rövid időn belül másodszor kerül műsorban ez a sorozat. Újból próbáltam megnézni, hátha felkészültebb leszek a befogadására, de nem, még csak végig sem sikerült néznem egy részt sem, ez a sorozat úgy rossz, ahogy van. És igen, az említettek mellett („Aranyember”, „Egri csillagok”, „Abigél”), „A fekete város” is a klasszikusok közé tartozik ebből az időszakból. Lehet magyarázatokat találni a miértekre, mégis valahol érthetetlen, hogy ez már a többedik eset, amikor a nagy felhajtás (pénz, paripa, fegyver bevetése) ellenére a produkció igen silány. Olyasmit olvastam az első vetítés alkalmával, hogy a végére jön egy nagy poén, amit vártam, de nem vettem észre, ill. ha azt a bejelentést szánták a végére nagy poénnak, hogy „Folytatjuk!”, csak azt tudom mondani, inkább ne!!! Az is felettébb furcsa, hogy semmilyen ankétot, pl. tévés beszélgetést nem láttam a filmről, amelyben az ellenvélemények képviselői is megszólalhattak volna.
leho 2023 dec. 28. - 21:01:38 Előzmény lonapost
Azért mert Báthory Gábor (sosem lett idős, hiszen huszonnégy évesen meggyilkolták) valóban egy tenyérbemászó figura lehetett, hiszen hiú türelmetlen, kegyetlen ember volt, tkp. Bethlen ellentéte. ,,Pitsába"? Egyáltalán nem biztos, hogy nem létezett a 16. században ez a szó, utána kellene nézni, mindenesetre az egyszerű nép akkor se ,,irodalmiasan káromkodott". Értem az ellenérzést (azaz, hogy az gondolja, hogy az irodalmi alkotásnak művelnie kell az embert), de ettől függeltenül (mondjuk egy 16 vagy 18 éven felülieknek szóló filmben) lehet helye egy ilyen feldogozásnak, ami igazából nem is feltétlen eshet messze a valóságtól, persze a ,,valóság" mindig is az adott koron keresztül szűrődik át, azaz nagyobb részben a máról szól, mint a múltról szükségszerűen.
10/10
hpapline 2023 dec. 28. - 19:18:55 10/10 Előzmény Kobaki
Néhány rész végén az Edda, Mordál, Kaláka és Tankcsapda szól, a többinél sima filmzene.
offtopic
Kobaki 2023 dec. 28. - 18:47:20
Ahhoz képest, hogy már 2 hónappal ezelőtt szóvá tették a hozzászólók, hogy Elek Ferenc nem azonos Ferenc Elekkel, jellemző módon a port.hu nem javította ki a hibát.

Csak engem zavart az első rész végén felcsendülő Edda nóta?
10/10
hpapline 2023 dec. 28. - 17:23:12 10/10 Előzmény lonapost
Valószínűleg még nem láttad a maradék négy részt. Nemcsak nyers szex lesz.
Úgy látom Katona Dániel Péter remekül játssza szerepét. Ne aggódj, a végére megkapja a magáét.
lonapost 2023 dec. 28. - 15:36:44
Sokat vártam tőle, de nagy csalódás volt. A színészek a mai kor nyelvén, igen gyorsan beszélnek, semmi régies, ízes magyar szó. A káromkodásról ne is beszéljek, mert azok is napjainkhoz tartoznak. (pics@ba), és nem a krisztusát, stb...A szerelmi jelenetekben sincs semmi évődés, pajzánság, csak a nyers szex. Nem érzem a kor hangulatát. Most az ünnepek alatt az Aranyember, Egri csillagok, Abigél filmeket nézve sír a lelkem. Ma csak ennyi tudunk? A fiatal Báthori meg egyenesen tenyérbe mászó, undorító féreg. Már csak azt várom, hogy mikor öli már meg valaki.
2/10
moniarpad@yahoo.com 2023 dec. 28. - 14:49:31 2/10
Nem egy játékfilmet láttam, inkább mintha egy gyenge színház lett volna. Nem fejlődött semmit a magyar játékfilm gyártás. Sajnálom a történelmi témát, másra kellett volna hagyni aki rendesen meg tudja csinálni. Végértékelés : pocsék
5/10
macilaci96006 2023 dec. 28. - 10:46:20 5/10
Nem lett teljesen sz@r , de jó seee! Szerintem itt a legnagyobb baj a rendezéssel van. Persze a színészi teljesítménnyel is a legtöbbnél... Mintha csak felolvasó estet tartanának (részben ez is a rendezésnek köszönhető). A díszletek meg..... A füzéri,vagy a regéci várban láttam, már nem emlékszem, újra gyártották a középkori bútorokat (pl baldachinos ágyat) forgácslapból. Hát az itteni díszletek is valahogy ilyen hatással voltak rám. Szóval kicsit sz@r ,de azért jó. Egyetlen egyben reménykedem, de nagyon-nagyon: Remélem a Hunyadi sorozatot NEM B@SSZÁK EL mert akkor nagyon mérges leszek.
Összes hozzászólás