Gomorra új kiadás

Bakancslistához adom
Gomorra - New Edition
18 éven aluliak számára nem ajánlott olasz krimi-dráma, 125 perc, 2020

Értékelés:

20 szavazatból
Szerinted?

Matteo Garrone rendező brutálisan nyers freskója hihetetlen pontossággal mutatja be a nápolyi maffia Camorra néven ismert ágát, amely teljesen leuralja a mindennapi életet Észak-Nápoly külvárosában. A terület egykor modern fejlesztésként jött létre, ma pedig vegyesen lakják a helyi főnökök alkalmazásában állók és azok, akik alig várják a napot, amikor ők is szolgálhatnak majd. Ez egy olyan világ, ahol az egyetlen törvény az erőszak, az egyetlen érték a hatalom, az egyetlen álom a pénz, és az egyetlen egyetemes nyelv a fegyver. A klánok háborúja arról szól, hogy ki hajtja uralma alá a kábítószerek, a veszélyes hulladékok, a prostitúció piacát, sőt a turizmus- és ruhaipart. A film Roberto Saviano újságíró könyvéből készült, amely 2006-ban egyik napról a másikra bestseller lett.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
5/10
tóthlászló 2023 okt. 17. - 15:03:40 5/10
Furcsa, realista film. Hihetetlenül mellbevágó az a fitikai környezet, amiben az esemnyek zajlanak. Sajno a rarrativák szétesőek, alapvetően nem sok űjat tudunk meg a gangsztarak és környezetük világáról. Viszont a maffia működése igencsak emlékeztet a kapitalizmuséra.
5/10
cinemad 2023 okt. 10. - 23:57:55 5/10
Sajnálom, hogy ezt néztem meg és nem az eredetit, de utána derült ki, hogy ez egy újravágott verziója az eredeti filmnek ami 2008-ban készült, még bőven a sorozat előtt. Felteszem a sorozat sikere miatt adták ki újra. A sorozat nekem összességében tetszett, az első évad(ok) nagyon jó volt, aztán nagyon elfáradtak a forgatókönyvírók és erőltetett baromságok kerültek bele a vége felé. Ettől függetlenül a sorozat miatt (azt láttam előbb) elfogult vagyok ezt a filmet illetően. De különösebben így sem tetszett. Nincs vele igazából semmi baj. Csak egyszerűen nincs története. Szeretem a több szálon futó filmeket, de ha azok akárcsak minimális utalásokon keresztül sem érnek össze, akkor a végeredmény nem lesz egységes. Márpedig itt ez történik, független jelenetek, kvázi pillanatképek a nápolyi alvilág mindennapjaiból. Ráadásul sokszor elég nehezen követhető módon, sokszor ki sem derül, hogy éppen ki kivel van, mi a szereplők sztorija, vagy miért történik az ami. Emiatt bánom, hogy nem az eredetit láttam, mert lehet az a kivágott negyed óra is hiányzott. Jó látni az ismert helyszíneket, klassz az egésznek a nápolyi hangulata, még mindig érdekes, hogy robogóval járnak a gyilkosok, nem úgy mint Hollywoodban. Minőségben abszolút nem látszik, hogy ez egy olasz film, és a miliő, a fel-feltűnő Vezúv stb. nagyon jóvá teszi a hangulatot. Kár, hogy igazából az egész film nem szól "semmiről". Persze szól sokmindenről, de értem ezalatt, hogy nincs íve, egységes története az egésznek. Ja és a magyar szinkron egy-két színésznél siralmas.
6/10
Böhöm 2023 jan. 20. - 13:52:15 6/10
Amiért tetszett: realista képet fest a maffiózók életéről, egyáltalán nem akarja ezt romantikussá, vonzóvá tenni ezt az életformát arra hajlamos nézőknek. Sajnos nagyon sok gengszter / maffia film valahol idealizálja, vonzóvá teszi ezeket az alakokat. Pedig valójában ezek mind szánalmas lúzerek, akik többnyire választhattak volna normálisabb életet is. Csak annyira selejtek szegények, hogy fel sem ismerik, hogy szánalmasak. Illetve mire rájönnek, akkor már tényleg késő, ha egyáltalán megélik a felismerést.
Amiért nem annyira tetszett: bár érdekes mindegyik szál, elég amatőr a forgatókönyv, meg sokszor a megvalósítás is. Sokszor gondolkodtam, hogy ez egyáltalán egy film, vagy egymás mögé másolt rövid jelenetek sorozata. Ha ez tényleg egy film, akkor elég gyenge. Amatőr jelenetgyűjteménynek viszont érdekes.
6/10
sexykex 2022 nov. 06. - 11:16:02 6/10
Inkább volt érdekes, mint jó. Hiányzott az összefüggő történet, inkább apróbb részletekből próbálták összerakni a Gomorra arcát. Nem mondom, elég ronda, de hatásos. Az ilyen bűnszervezetek egytől egyig a megfélemlítés eszközével dolgoznak és a liberális módszereket meghagyják a szivárványos álomvilág gyermekeinek.
4/10
pihes 2022 szept. 13. - 14:41:02 4/10
4/10
1/10
3,14159 2022 szept. 03. - 15:09:57 1/10
Nem tudom, mi ez. Ez film?
Fél óráig néztem, valami retkek szaladgáltak benne.
8/10
vandorbab 2022 aug. 25. - 12:20:41 8/10
Coppola idealizált gengsztervilágának szöges ellentéte ez a film.
Kopár, embertelen és a szegény ember becsületét sárba tipró, kegyetlen remekmű - nagyszerű rendezésben.
Eredeti nyelven jobban üt a film, de ez a nápolyi nyelvjárás még felirattal is gyilkos.