Gyimesi mulatságok

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar dokumentumfilm

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Gyimesi lakodalmas a Hagyományok Háza színpadán, a kostelki Szellő Néptáncegyüttes vidám átélésében. Koreográfusuk, Sára Ferenc meghív hozzájuk, a messzi havasokba...

Az óév utolsó előtti napján fenn, a Gyimesben, Setétpatakán, Sára Feriéknél disznótorral készülnek az évbúcsúztatásra. A szűk kalyibában kolbásztöltés közben vidám történetekkel, nótázással, zenéléssel gyorsan telik az idő.

Tőlük nem messze, Comanesti városkába ezen a napon, minden évben, hatalmas medvesereg gyülekezik. Több száz, félelmetes vadállatbőrbe bújt férfi? és köztük már egyre több lány is - dobok ritmusára táncolva vonul fel, más, hagyományos figurák - szarvas, kecske, boszorkány, lovas - kíséretében. Ennek a lenyűgözően látványos román szokásnak az eredete, hasonlóan a busókhoz, jankelékhez, a kereszténység előtti, télűző varázslásokhoz vezethető vissza.

Szilveszter este Kosteleken, ahol a Szellő együttes táncosainak és barátaiknak a Zerkula Zenekar húzza a talpalávalót, mulatsággal köszönt be az Újév.

Ismét Budapest, a Csángó Bálon lépnek fel a gyimesiek. A Repülj páva tévéműsorban megszeretett Vaszy Levente, hagyományőrző énekes-tanár vall arról, hogy a fiatalok számára nem könnyű az élet a világtól elzárt kis csángó-magyar faluban, ahová őt visszahúzta a szíve...

A Fonó Táncházban a pesti fiataloknak adják át a táncaikat, a hagyomány örömét...

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?