Film

Hiúság vására /Vanity Fair/

magyarul beszélő, angol-amerikai romantikus dráma, 137 perc, 2004 12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott


Értékelés:

124 szavazatból
Szerinted?

Leírás:

Egy éhező angol festő és egy francia balett-táncosnő gyermekeként született Becky korán árván marad. Már kora gyerekkorától kezdve csillogóbb életre vágyik, mint származása ígér neki. Miután elhagyja Miss Pinkerton Chiswick-i Akadémiáját, az angol társadalom meghódítására indul - kerül, amibe kerül. A cél érdekében beveti minden szellemességét, csáberejét és nőiességét, és egyre feljebb kerül a 19. század eleji társadalmi ranglétrán.
Becky felemelkedése azzal indul, hogy nevelőnő lesz a különc Sir Pitt Crawley lányai mellett. Becky megnyeri magának a gyerekeket és a Crawley család gazdag vénlány nénikéjét, Matildát is. A lány a vidéki hampshire-i háztartás nélkülözhetetlen tagjává válik és Matilda is a bizalmába fogadja az eszes Beckyt. De hősnőnk tudja, hogy addig nem lehet igazi tagja az angol társadalomnak, míg nem költözik be a városba. Mikor Matilda meghívja őt, hogy lakjon Londonban, Becky buzgón elfogadja az ajánlatot. A városban Becky újra összetalálkozik legjobb barátnőjével, Amelia Sedley-vel, aki -mivel jó körülmények között nevelkedett fel- nem osztozik barátnője nagyravágyó terveiben. Becky titokban hozzámegy egy nagy örökség várományosához, Rawdon Crawley-hoz de amikor Matilda tudomást szerez a házasságról, elűzi a fiatalokat. Ekkor kezdődik a napóleoni háború, amelyben Rawdon és Amelia férje, George is részt vesz. Miután George nem éli túl a Waterloo-i ütközetet, Becky és Amelia barátsága meginog. A sors újra összehozza Beckyt és Rawdont, és megszületik közös fiúgyermekük. A háború után a jólétet a nyomor és pénztelenség követi. Becky elszántabb, mint bármikor, hogy bekerülhessen London előkelő társaságába és ebben támogatóra is lel Steyne márki személyében. A különc Steyne segít Beckynek, hogy valóra váltsa álmait, de ezért a nőnek később túl nagy árat kell fizetnie.

Bemutató dátuma: 2005. március 31. (Forgalmazó: Intersonic)

Kövessen minket a Facebookon!

Stáblista:

Linkek:

Díjak és jelölések:

  • Velencei Nemzetközi Filmfesztivál (2004) - Arany Oroszlán jelölés: Mira Nair

Vélemény:


2015. április 24. 18:24
Nem tudom hogy egyeseknek milyen filmek jönnek be, ha ezt nézhetetlen hulladéknak nevezik... Attól hogy nem szexelnek benne ötpercenként meg nincs benne üldözés meg robbanás, még lehet jó egy film! Engem a Hiúság vására a szereplők jellemével varázsolt el, pl a valóságban nem jönnek be az olyan kétbalkezes pasik, mint Dobbin, de a film világába illett a kitartó szerelme meg a sutasága. A karaktereknek van jellemük, múltjuk, tudjuk, hogy miért olyanok amilyenek. (Szurkoltam hogy Ameliának nyíljon ki a szeme és lássa meg, micsoda egy csapodár disznó a férje! :) Na persze ha ez megtörténik akkor nincs történet :) Nekem tetszett.

2014. október 16. 09:46
"Elégedettség"
Amit az idő előrehaladtával, nevezetünk "fejlődésnek" a "nyilvános médiumok" rendre, már, már szabály szerint általánosan vizionálnak.
Az elégedettség nem olyasmi, amit egy bizonyos célban majd megtalálhatunk, hanem olyan dolog, amit minden nap gyakorolunk a cél felé haladva.
"Az elégedettség önmagad elfogadásával, szeretetével kezdődik." Nem így van, a magunk a tulajdonunk szeretete Önzés látszólag az énnek (sajátja) javát akarja, de sejtelme sincs arról, hogy mi az igazán jó, hiszen az "ego" ha tudná, érezné nem vágyna másra, nem vágyna szebbre, nem vágyna jobbra, nem vágyna többre.. Az önzés a csillapíthatatlan sóvárság egy az "önimádat" neme.
Ha tárgyilagosan megvizsgáljuk, láthatjuk, hogy az emberi világot, a társadalmi és a nagy gazdasági folyamatokat egyaránt az önzés vezérli.
Mert mi az elégedettség? Ha van elégedettség akkor nincs szükség már többre!
Szeretem az órámat, a cipőmet, a táskámat, a szűk vagy tág környezetem, az életem mind, mind szeretem és ezért elégedett vagyok nem szeretnék újat nem szeretnék nagy változásokat nem álmodozom, hogy ezen változtassak.

A klasszicizmus titka mikor m...

2014. október 14. 21:19
A címe nem rossz.

Összes hozzászólás
2017. június 13.Nyári Fesztiválkalauz - Június Összeállítottunk egy folyamatosan frissülő válogatást az idei nyár fesztiváljairól.
x