Kilenc nap, kilenc szimfónia

Bakancslistához adom
magyar koncertfilm, 2009

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

2009. november 3. és 9. között nagyszabású koncertsorozattal búcsúztak a zeneművészek, zenei együttesek régi Alma Materüktől, a Zeneakadémiától, amely tervezetten két évre, a teljes felújítás idejére bezárja kapuit. A búcsúfesztivál betetőzése volt az egyedülálló vállalkozás: a "Beethoven non-stop", amely keretében a Nemzeti Filharmonikusok és a Liszt Akadémia hallgatóinak közös előadásában hangzott el a kilenc szimfónia Kocsis Zoltán vezényletével.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
macuslacus 2010 jan. 06. - 00:03:11
Szeretném tisztelettel megkérdezni Kocsis Zoltán karmester úrtól, hogy miért ilyen virtuózul, gyors tempóban játszatta a szimfóniákat? Tudomásom szerint, Õ minden zenei elõadást a zeneszerzõ elgondolása, alkotása szerint vezényel. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy miért ilyen elõadási módot választott?
A virtualitásához semmi kétségem nem volt. A zenekar túlteljesítette ezt az elvárást. A zenei élmény, nem párosult vele. A Beethoven által megalkotott, komponált zenei élmény, a gyorsaság miatt nem volt hallható, nem volt élvezhetõ. Lehet, hogy túl szubjektív a véleményem. Nem szeretném ezzel megbántani, az általam nagyon tisztelt Kocsis Zoltán Karmester Urat! Ezért szeretném megismerni zenei, szakmai indoklását!
Válaszát, mások véleményét nagy örömmel és tisztelettel várom!
macuslacus
8/10
Anzelmus88 2010 jan. 04. - 19:14:47 8/10 Előzmény Borella
Terjengõs... :-)
Borella 2010 jan. 03. - 03:38:31
Hú, a Pastorale valami isteni volt!
Borella 2010 jan. 01. - 23:50:44 Előzmény Anzelmus88
Írtam a Duna tévének, egy szerkesztõnõ hamarosan válaszolt is. Kár, hogy nem teszik közzé az indokaikat, sok félreértésnek elejét vehetnék.
Azt írta, kifejezetten Kocsis kérése volt, hogy az elõd-zenekar tiszteletére a II. és IX. szimfóniát Kobayashival adják le archívról, ez szép tõle, valóban mesteri elõsadások voltak ezek, de arra a kérdésemre, hogy mégis, mikor láthatnánk ezeket is Kocsissal a teljesség kedvéért meg hát érdekelne mindenkit, ha már így egybe lement egy nap az egész és van aki fel szerette volna venni a teljes sorozatot, erre nem tudott válaszolni, nem tud róla, tervezik-e és mikor e két szimfónia leadását a Kocsis-féle összesbõl.
Megkérdeztem, tervezik-e a dvd-n való kiadást, erre azt írta, hogy komoly zenei felvételeiket nem szokták kiadni dvd-n, de azért kérdezzek rá úgy két hét múlva (lehet, hogy ötletet adtam?). Nem is értem, a mai világban, mikor mindenki mindent csak el akar adni, hogy nem jut eszükbe az ilyesmi, mikor erre volna igény, szerintem.
Ennyit tudtam meg, rá fogok kérdezni, ha valami eredmény lesz, megírom.
BÚÉK mindenkinek!
Swa 2009 dec. 29. - 19:40:46
Nahát, ezért kár volt küzdeni a nagy magyar DunaTV fennmaradásáért!
Beethoven rogyásig!
Miért nem magyar szerzõk?
Miért nem Eötvös Péter, Ligeti vagy (akár) Kurtág?
8/10
Anzelmus88 2009 dec. 29. - 18:03:54 8/10 Előzmény meister4singer3
Nomeg az is szégyenletes, hogy a Duna TV honlapján az I. szimfóniánál kb. 30 percel késõbbi idõpont volt kiírva a kezdéshez -emiatt persze lemaradtam "egy" részérõl. (a port.hu -n helyes volt a mûsorkezdési idõpont; ezt utólag tudtam meg.)
És teljesen illogikus dolog a 9-bõl 2 szimfóniát más karmesterrel leadni -ha már egyszer mind a kilencet egy karmester, egyvégtében, egy bizonyos alkalomból elvezényelt.
Viszont a III.-at már sikerült teljes egészében felvennem DVD-re (pont azt, ami szerintem a 9 közül nem sikerült a legjobban)
Borella 2009 dec. 29. - 00:12:35
Nem, nem volt ilyen rohanós, amit én hallottam. Anno ment egy második a rádióban többször Bruno Walterrel, az meg túl lassú volt de mégis valami gyönyörû. A ritmussal tényleg el lehet rontani egy zenemûvet, nem tudom, hova kapkodott itt a III.-nál Kocsis.
Közben megnéztem a Duna honlapját, itt a magyarázat:

http://www.dunatv.hu/musor/musorajanlo/filmek/beethoven_non_stop.html

Csak azt nem írják, hogy akkor mégis hol-miként lehetne tényleg az egész koncert-sorozatot együtt, egybe látni-hallani, mert azért ez így volna érdekes egyben.
becker@interware.hu 2009 dec. 29. - 00:01:28
Ha ilyen a többi Kocsis féle szimfónia is, mint a III-ik elsõ két tétele, akkor nem értem ezt a nagy várakozást. A gyászinduló "felismerhetetlen" volt a ritmus miatt. (Hogy lehet rohanva gyászolni?) Különben sem érvényesül a beethoveni markáns stílus és... Kár!
Borella 2009 dec. 28. - 23:49:47
Én is meglepõdtem, hogy mindenféle magyarázat nélkül a régebbi, Kobajashi féle felvételt adták le. A Zeneakadémián az utolsó három szimfónián voltam ott (hármasával lehetett jegyet venni), tényleg hihetetlenül jól szólt és nagy élmény volt, meglepõen jó volt a Nemzeti Filharmonikusok a Liszt Ferenc-növendékekkel, istenien játszottak.
Kíváncsi is voltam, hogy szólt a többi, ezért örültem, hogy most a Duna így zsinórban leadja. DE meg kell mondanom, épp most megy az Eroica elsõ tétele, Kocsis ezt elsiette, túl gyors, ennél hallottam már jobbat is, és az a régi Kobajashi-féle II. meg egy kitûnõ felvétel, már többször hallottam-láttam, mindig élvezem, egyáltalán nem vagyok abban biztos, hogy ez a koncert jobb volt, és aki szereti a II. szimfóniát, annak örülnie kéne, nem bosszankodni.
Én az utolsó három szimfóniáért kezeskedem, hogy az valóban nagyszerû elõadás volt.
Persze értem én, ezt így egybe felvenni jó lett volna, de nem pótolhatatlan, mert a Duna ki szokta adni és ha máshol nem, hát náluk a Mészáros utcai székházban meg lehet majd venni gondolom. Inkább attól tartok, valami technikai malõr lehetett, hogy nem a Kocsis-féle felvétel került adásba, és ez már húzósabb helyzet. Mindenesetre MINIMUM egy tájékoztatást megérdemelt volna az érdeklõdõ közönség, hisz az elõzetesben is ez a maratoni koncert-sorozat lett beharangozva.
Még megnézem a Duna tévé honlapját, és ha ott sem találok semmi magyarázatot, akkor tényleg én is mérges leszek (de nem a Kobajashi miatt, hanem a tájékoztatás hiánya miatt).
offbeat 2009 dec. 28. - 22:02:28 Előzmény fhgy
Egy zenemû ismertetésénél a szokásos információkon felül (szerzõ, cím, K-jegyzékszám, opus-szám, hangnem)illik beírni: mikori felvétel, az elõadó együttes (vagy/és) szólista neve, dirigens neve, a koncert helyszíne. Ez a minimum. A Duna TV itt még nem tart. Szégyen.
Török Ilona 2009 dec. 28. - 10:34:50 Előzmény pocóka
Sajnos lemaradtam a tegnapi adásról, de ha valóban nem Kocsis vezényelte, akkor nem is baj. remélem a Duna Televízió kiküszöböli a hibát és le fogja adni a 2. szimfónia Kocsis Zoltán által vezényelt felvételt:)
pocóka 2009 dec. 27. - 23:27:15
Esküszöm ezek hülyék! Mia f@ßnak vette fel a Duna tv a koncertet ha helyette egy 10 évvel korábbi felvételt adnak le??? És én azért maradtam fenn eddig, hogy felvehessem. A qrw@ anyátokat!
pocóka 2009 dec. 27. - 22:19:33
Én végigültem eme bizonyos Maratont, nagy élmény volt.
Nade miaz hogy Kobayashi??? Hát nem a Kocsis-féle sorozatot adják le???
fhgy 2009 dec. 27. - 20:31:52
Hát ez tényleg az! Nehogy bárki is végig tudja nézni?? Nem értem...
meister4singer3 2009 dec. 27. - 20:29:46
a mûsor idõpontja, az a bizonyos 23:25 szégyenletes!