MüpArt classic - Mendelssohn: Paulus-oratórium

Bakancslistához adom
magyar koncertfilm, 134 perc

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

Felix Mendelssohn 1829-ben, húszévesen vezényelte Johann Sebastian Bach Máté passióját, mely a mű születése után mintegy száz évig tartó feledést megtörve a mű újrafelfedezését jelentette a 19. században.
Bach és Händel hatása egyértelműen megtalálható a nagyszabású drámai oratóriumban, mely Pál apostol megtérésének történetét dolgozza fel. Első alkalommal láthatja a magyar közönség az oratóriumot korhű hangszereken játszva.
Közreműködik: Szutrély Katalin - szoprán, Nagy Bernadett - alt, Kálmán László - tenor, Cser Krisztián, Blazsó Domonkos - basszus, Purcell Kórus és Orfeo Zenekar; Koncertmester: Simon Standage; Vezényel: Vashegyi György.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
feketevipera 2014 ápr. 18. - 20:22:45
Szép, de viszonylag hosszú mû, régebben hallottam már cd-rõl. Nem tudom, mennyire gyakran hallható hangversenytermekben vagy egyéb elõadásokon, mindenesetre jó, hogy most a tévében is adják, talán egy passió megfelelõbb lett volna nagypéntekre (ezekbõl is van pár kevésbé ismert, pl. Grauntól a Der Tod Jesu, viszont valószínûleg még koncerteken sem nagyon adják elõ õket), de ne panaszkodjunk, hogy Mendelssohnt hallgathatunk. (Bevallom, a "szikárabb" német dallamokkal szemben jobban kedvelem az olasz melódiákat, de most inkább ezt kell élvezni.) Mindenesetre az elõadói gárda biztosítékot jelent a minõségre, és jó ötlet volt a közmédiától, hogy az ünnepet megnemesítették egy ilyen közvetítéssel.