Pannonhalmi mozaik

Bakancslistához adom
magyar dokumentumfilm, 26 perc

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Több mint ezer éve áll Bencés Apátság a Szent Márton hegyén a mai Pannonhalmán. Az ország legrégibb iskolája a történelem viharai ellenére a mai napig élő közösség, a Bencés Gimnázium az ország legjobbjai közé tartozik.
Magyarország egyetlen iskolája volt az 1956-57 tanévben, ahol folyamatos volt a tanítás.
Több mint ötven év távlatából, az egykori pannonhalmi diákok elevenítik fel emlékeiket a forradalmi napokról, osztják meg egymással és velünk. Ezekkel a mozaik töredékekkel próbáljuk bemutatni, hogyan óvta meg a Bencés Rend és a Bencés Gimnázium a szülők által rájuk bízott ifjúságot a viharos időkben.
Ezzel a filmmel tisztelgünk azon tanáraink emlékének, akik hétköznapi hősiessége lehetővé tette, hogy a diákság veszteség nélkül vészelte át a forradalmi eseményeket és az azt követő megtorlásokat is. Persze a hátrányos megkülönbözetés nem maradt el, de szívós munkával minden volt pannonhalmi bencés diák megtalálta a helyét a világban.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
feketevipera 2011 okt. 22. - 22:51:12
A kisfilmbõl megtudhatjuk, hogyan élték át a forradalom napjait a bencés gimnázium diákjai és tanárai, milyen elvek vezérelték õket. A visszaemlékezésekbõl kirajzolódnak a portrék, a korszak eseményei, bár egy kicsit talán rövid a mûsor, valószínûleg sokkal több dolgot is el lehetett volna mondani benne.