Piine = kenyér

Bakancslistához adom
magyar dokumentumfilm, 90 perc, 2007

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A magyarországi Körösszakálra román szerzetesek érkeznek. Az ortodox hitű román lakosság azonban elfelejtette anyanyelvét. A nagyapák még csak románul beszéltek, unokáik már csak az iskolában tanulják a román nyelvet. A szerzetesek kénytelenek magyarul tanulni, ha szót akarnak érteni híveikkel.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
adamnagysweetmovie 2013 márc. 16. - 23:03:38
Mekkora egy igénytelenség, hogy 1 órába szabdalják bele a Hír TV-n az összes dokufilmet? Ehhez miért adja a nevét Zsigmond Dezsõ?
adamnagysweetmovie 2012 márc. 31. - 12:02:38 Előzmény fáklyás menet
Hát a leírás alapján neked lehet igazad, de pont ettõl érdekes a nemzetiségi kérdés, hogy ahány közösség, annyiféle sors, kulturális változat, út.
Ezért is nehéz ezt politikai alapon, egyben kezelni, inkább talán az együttélést, toleranciát és a kultúra fenntartását kéne elõsegíteni.
feketevipera 2011 aug. 06. - 20:41:27
Nem tudom, már régen láttam a filmet, de itt mintha a kisebbség asszimilálná a többséget (nem akarok hülyeséget beszélni, tényleg nem mostani filmélmény). Ráadásul ez a magyar-román dolog (is) eléggé kényes kérdés, a Monarchia utódállamaiban sokszor igyekeztek a lehetõ legtöbb embert románnak, szlováknak stb. nevezni, illetve annak átnevelni, és gyakran a magyarok is a többségi néphez tartozónak vallották/vallják magukat - általában kényszerbõl. Így aztán Erdélyben is elõfordul, hogy magyar származású, magyarul beszélõ emberek lesznek "románok", legalábbis hivatalosan, aztán szépen lassan gyakorlatilag is. Sokszor tényleg nehéz eldönteni, hogy pl. ki román és ki nem az, fõleg ha statisztikai (és másféle) érdek fûzõdik ahhoz, hogy minél több embert lehessen mondjuk románnak nevezni. Viszont ritkábban az is elõfordulhat, hogy a kisebbség asszimilálja a többséget, ha pl. a kisebbség "kultúrfölényben" van, vagy a többség valamilyen szempontból gyenge, és esetleg a kisebbséget nagyobb támogatás éri az "óhazából", viszont az újabb idõkben (a XIX. század elejétõl kezdve, de fõleg a XX. században) az állami restrikciókkal és "csábításokkal" inkább a kisebbséget olvasztja be a többség.
offtopic
fáklyás menet 2011 aug. 06. - 00:02:02 Előzmény feketevipera
Már pedig ha jól értettem, itt is a kisebbségek kárára történik az asszimiláció. Igen, több magyarul beszélõ is románnak vallja magát, de az nem azt jelenti, hogy magyar nemzetiségû, csak a románokhoz asszimilálódik, hanem hogy román, de hiába beszéltek még nagyszüleik is románul, õ már nem beszéli a nyelvet, de attól még románnak vallja magát. Sajnos hasonló folyamat megy végbe az elcsatolt területeken fõleg szórványban (de más országokban is a többedik magyar nemzedéknél) a magyarok kárára: már nem beszéli a nyelvet de még tisztában van magyarságával.
feketevipera 2010 dec. 31. - 19:35:34
Valóban kevés szó esik arról, hogy a nyelvi asszimiláció nem csak a kisebbségek kárára mehet végbe, de tény, hogy a többségi népekhez tartozó emberek ritkábban asszimilálódnak a nyelvükben a kisebbséghez. Filmünkben ilyen eseteket láthatunk, több megszólaló is románnak vallja magát, noha magyarul beszélnek. Érdekes dolgok ezek, már csak ezért is érdemes megnézni ezt a dokumentumfilmet.