Tosko - Az utolsó prímás

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar dokumentumfilm, 51 perc

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

A régi falusi társadalomban cigányok és magyarok egymásra utaltan éltek, szükségük volt egymás tudására, mindenkinek meg volt a maga szerepe. Cigányzenészek őrizték, művelték a népzenei hagyományokat.
A Galga-menti, turai népzene ott élt Tosko, azaz Szénási Tibor ujjaiban és fejében. Kottát ugyanis nem tudott olvasni, igazi "naturista" volt, ahogyan magát jellemezte, mint a régi cigány népzenészek többsége. Fiatalsága idején még nyolc bandát tartott el a falu, muzsikáltak lagzin, bálban, keresztelőn, temetésen. Mostanság már egyre gyakrabban zenésztárs temetésén. Elfogytak a bandák, Tosko három társával maradt utolsó mohikánnak. Gyerekeik, unokáik már eldobták a hegedűt, szakmákat tanultak, diplomát szereztek. Tíz éven át gyűltek a felvételek, amíg összeállt a film. Aminek a végén, jó cigányzenész szokás szerint, Tosko hegedűjének a húrját is elvágják a ravatalánál. De tovább él tudása, tanítványai (cigányok és nem-cigányok) eltanulták repertoárját, fogásait és viszik tovább jókedvét is.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Kowaxos 2012 márc. 27. - 08:14:47 10/10
A végére megkönnyeztem ezt a mûsort, és boldog vagyok, hogy zenész lett belõlem.
10/10
vadimari 2012 márc. 26. - 23:43:17 10/10
De jó volt látni ezt a filmet! Kicsit meg is sirattam Toskót, ahogy a film létrejöttét támogató turaiak is.
10/10
videobefe 2012 márc. 26. - 23:03:57 10/10
Hála legyen a jó Istennek sokat hívtak a cigányok magukhoz a kamerámmal családi ünnepeikre az utóbbi tíz évben míg tehették de köszönöm az Úrnak, hogy láthattam Õket. Katona koromban találkoztam elõször a turaiakkal is.