Vincent és Theo

Bakancslistához adom
Vincent & Theo
angol-francia-holland filmdráma, 134 perc, 1990

Értékelés:

16 szavazatból
Szerinted?

A Van Gogh testvérpár hányattatott életét mutatja be Robert Altman nagyszabású, a kort hitelesen visszaadó, részleteiben elmélyült filmje.
Vincent és Theo magukkal és a világgal kapcsolatos örök kételyeit más-más úton próbálják feloldani. Theo a polgárság külsőségeit magára öltve, de a művészlét szüntelen vágyával a szívében keresi férfiúi és testvéri kötelékeit. Vincent a művész hanyagságával, de a "polgári" elismerést vágyva küzd meg maga ellen.
A szerelmi, anyagi és művészi válság szüntelen körforgásában az öncsonkítás, az őrültség és a megalkuvás különböző formáit élik át külön és mégis együtt.
Vincentnek legalább annyira nehezére esik alkotni, mint Theonak az, hogy "csak" a testvére lehet az alkotónak.
A természet gyönyörűségét magukban foglaló napraforgók Vincent képein végtelen életet nyertek és adtak teremtőjének, Theo csak beteríthette velük bátyja holttestét.

Stáblista:

Szereplők

Vincent van Gogh
Theo van Gogh
Cent nagybácsi
René Valadon

Hozzászólások

Szerinted?
crash48 2015 márc. 16. - 12:12:12
Kitûnõ film.Hiteles alakítások,helyszínek,hangulatok-Tim Roth nagyon jól átlényegült a szereppel.Csak az a modern elidegenítõ zene zavart az elején,meg is ijedtem,hogy milyen lesz a film,de kellemesen csalódtam.Ajánlom mindenkinek!
9/10
jencuska 2011 jún. 11. - 13:49:57 9/10 Előzmény denhadnagy22
szia
Amennyiben érdekel még a VINCENT ÉS THEO c. film, írj a jencuska@gmail.com címre és máris küldöm.Tényleg zseniális film, zseniális alakításokkal és persze hogy életrajzi.Simán 9 pontot adok neki
szia
j
denhadnagy22 2009 dec. 08. - 16:51:55
Sziasztok!
Nagyon szeretném valahonnan megszerezni a filmet,kérlek benneteket segítsetek, ha tudtok! Elõre is köszi.
Heathcliff 2009 ápr. 02. - 21:48:56
Altman, Tim Roth és a többiek méltók Van Gogh emlékéhez. Nem értelmezték újra, nem tettek hozzá és nem vettek el belõle (nem színezték túl és nem fakították meg). A történet vége olyan kegyetlen és megrázó, hogy ilyen katartikus befejezésért minden irodalmár és filmes a fél karját odaadná. Pedig ez csak a puszta valóság volt.
Humpy 2008 júl. 28. - 08:47:45
Óriási film! Elsõrangú színészi játékok és atmoszferikus képek. Roth megrázóan ábrázolja Van Gogh érzékenységét, zárkózottságát, kínjait és emberi kapcsolatai hiábavalóságát. A báty, Theo szintén küzdelmes életének felmutatása ugyanolyan kíváló.

Igen, ez Altman!
Kagome3 2007 febr. 13. - 19:44:51
Nagyon tetszett a film! Tim Roth kiválóan formálta meg Vincent szerepét. Zseniális, én csak ajánlani tudom mindenkinek!