Európa oszlopai / A rómaiak

Bakancslistához adom
magyar ismeretterjesztő filmsorozat, 3. rész

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Az aktuális rész ismertetője: Mindannyian kíváncsiak vagyunk, milyen lesz az új Európa, mik azok az elvek, amelyek mentén fölépültek Európa új csarnokának tartóoszlopai? A mi válaszunk úgy hangzik: négy oszlop tartja a hatalmas mennyezetet, amelyet európai civilizációnak nevezhetünk.
Az első oszlopot, amely a hatalmas, közös fedelet emeli, görög - római kultúrának és római jognak hívják. Ez az oszlop a legrégebbi a négy közül, de a legtartósabb is.
Augustus, Brutus, és Ceasar oszlopa ez. Tartja a mai európai jogi rendszert, ott a pilléren Ulpianus írása, Justinianus kodifikációja, kommentár és kompiláció, köz és magándolgokra, ügyletekre és társaságokra vonatkozó utalások és szabályok. Meghatározta az utak irányát, a városok helyét, polgárjogot adott és néptribunusokat, meg persze zsarnokokat és hadsereget, háborúkat, de Pax Románát is.

A műsor ismertetése: Európa szelleme - a tolerancia, az együttélés, a mások tiszteletének szelleme, az a szellemiség, amelyből Korda Sándor, Kertész Mihály, Billy Wilder, Lubitsch, Erik von Stroheim, Michael Curtis filmjei még Amerikában is merítettek. Ezt a szellemiséget kell újra megtalálnunk ahhoz, hogy Európának szellemi ereje legyen. Amikor elkezdtünk beszélgetni az európai civilizáció történetéről, annak bemutatásáról, ebben a szellemben beszélgettünk, ezt akarjuk képviselni a sorozatban.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?