Dokuzóna / "BIS HUNDERTZWANZIG!" - Kis zsidó a nagy időkben / BARANGOLÁSOK STARA RASKA ÚTJAIN

Bakancslistához adom
6 éven aluliak számára nem ajánlott magyar dokumentumfilm, 52 perc

Értékelés:

15 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: "BIS HUNDERTZWANZIG!" _ Kis zsidó a nagy időkben (2014) A film főszereplője Spiegler Elemér: egy kis vidéki suszter, aki végigélte és túlélte szinte az egész a XX. századot. A mai Ausztria területén született még Trianon előtt, majd a 4 gyerekes család a jobb megélhetés reményében költözött a közeli nagyvárosba, Szombathelyre. Oda, ahol "példamutató" gyorsasággal vezették be a zsidóellenes intézkedéseket, és ahol '45 nyarán egyetlen családi fényképet talált a 12 évnyi munkaszolgálat után hazatérő csontsovány cipészlegény (a legkisebb fiú) a zsinagóga romjai alatt. Elemér bácsi ott volt a Felvidék, Kárpátalja, Erdély és a Délvidék visszacsatolásakor, megjárta a lengyel frontot, és túlélte a halálmenetet. Ahogy most, 102 évesen elmeséli: "nem panaszkodhat..." Nem haragszik, de felejteni sem tud. Legyen ez így zsidó köszönéssel _ "Bis hundertzwanzig!". BARANGOLÁSOK STARA RASKA ÚTJAIN (2018) Dokumentumfilm a Szerbia délnyugati részén található Stara Rasb-ról.

A műsor ismertetése: METSZET
A filmet az október 19-i Magyar-Bolgár Barátság Napja alkalmából vetítjük a Dokuzónában.
Kozsuharov Ognjan 40 éve Budapesten élő bolgár képzőművész. Magyarország számos városát díszítik köztéri szobrai, restaurációi, de vannak munkái, amelyek egyértelműen tükrözik a művész bolgár származását.
A művészet mellett Kozsuharov Ognjan a sport terén is jeleskedik. Több éve edző és szakosztályvezető a Főváros és Környéke Aikido Egyesületnél, amely, mint mondja, sok közös vonást rejt a művészettel.
Feleségével, Kneisz Eszter gobleinművésszel több közös kiállításon vannak túl, egymás véleménye mindkettejük munkájában fontos.
Mindketten véletlenül kerültek a művészet azon területére, ami nélkül ma már el sem tudnák képzelni mindennapjaikat. A közös dolgokat keresik, a közös nevezőt. Ez az élet minden területén fontos a két művész számára.

Egyéb epizódok:

Hozzászólások

Szerinted?