Az elvándorolt Alma Mater / Életutak

Bakancslistához adom
magyar dokumentumfilm, 2. rész, 53 perc

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Az aktuális rész ismertetője: Az ausztriai Wolfgangsee partján alakult ki a közös terv, hogy az egyetem diákjai és tanárai együtt maradva új helyet keressenek maguknak. A lázas levelezés nyomán Kanada jelezte, hogy hajlandó befogadni a magyar egyetemet. 1957 telén, viszontagságos hajó- és vonatút végén a mintegy 200 fős magyar társaság Vancouverbe érkezett.
Itt, a Brit Kolumbia Egyetemen - részben anyanyelvükön - az 1960-as évek elejéig az öt évfolyam el is végezhette az erdőmérnöki stúdiumokat. Ma az öregdiákok nagy része a Csendes-óceán partján ugyanolyan szoros cimboraságban él együtt, mint hajdan a régi alma materben.
A forradalmi eseményeket, a haza kényszerű elhagyásának sokkját, az Újvilágba történő utazás nagy kalandját, a félelmetes kanadai erdőségekben szerzett tapasztalatokat és a későbbi, izgalmas életutakat sorra megismerhetjük a filmből, amit alkotói Soprontól Nyugat-Kanadáig számos helyszínen forgattak.

A műsor ismertetése: A kétrészes dokumentumfilm a Soproni Egyetemről 1956. októberében kivándorolt évfolyam történetét dolgozza fel. Az első részben a kivándorlás okait és körülményeit ismerjük meg. A második rész címe Életutak, s azt mutatja be, hogyan szereztek diplomát Kanadában az erdőmérnökök, s hogyan tudták hasznosítani tudásukat a gyökeresen eltérő körülmények között, hiszen Kanadában az erdőtelepítés nem volt szokásos. Mintegy hatvanan ma is Kanadában élnek, s többségük foglalkozása kapcsolatos az erdészettel.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
Efraim 2006 máj. 02. - 13:43:22 Előzmény amon4
Május 17-18-án adja le az m2 Az elvándorolt Alma Mater címû dokumentumfilmet, az esti idõsávban.