Dokuzóna / HALOTTAK NAPJÁN... - BOLONDOS LEVÉL/VÉMÉNDIEK/SZERB TEMETŐK GÖRÖGORSZÁGBAN

Bakancslistához adom
6 éven aluliak számára nem ajánlott magyar dokumentumfilm, 60 perc

Értékelés:

15 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: Halottak napján... BOLONDOS LEVÉL Valeri Petrov (1920-2014) verse magyar és bolgár nyelven előadja: DÓCZI VIOLETT VÉMÉNDIEK A film Egy falusi tanító fotográfiái című kiállítás alapján készült. A főszereplői a dél-magyarországi Véménd település lakói az 1916-1920. közötti időszakban. A kiállítást a budapesti Néprajzi Múzeumban rendezték Hernai Béla véméndi tanító, későbbi iskolaigazgató felvételeiből. A baranyai faluban töltött több évtized során 700 üveg negatívot készített, melyek ma a pécsi Janus Pannonius Múzeum tulajdonában vannak. A németek, magyarok, zsidók és romák, az orosz katonák és szerb hadifoglyok mellett láthatók Véménd valamikori szerb lakosainak fotói is. SZERB TEMETŐK GÖRÖGORSZÁGBAN Zarándokút a szerb történelem nyomában (Corfu-Vido-Thessaloniki) A kicsiny és kedves turistaváros, Guvija hat kilométerre fekszik Korfu városától. Itt szállt partra a szövetségi francia hajókról 150 ezer szerb katona. A ceri és a kolubarai két nagy győzelmet követően a szerb katonaság 1915 telén visszavonulásra kényszerült Albánián és Montenegrón át. Ezen az úton a szerb nép történetének egyik legnagyobb kivándorlását élte meg. Az albániai kálvária során több tízezren vesztették életüket, a szerb katonaság pedig végső kimerültségben érkezett meg Korfu szigetére. Az ő történetüket meséli el kisfilmünk.

A műsor ismertetése: METSZET
A filmet az október 19-i Magyar-Bolgár Barátság Napja alkalmából vetítjük a Dokuzónában.
Kozsuharov Ognjan 40 éve Budapesten élő bolgár képzőművész. Magyarország számos városát díszítik köztéri szobrai, restaurációi, de vannak munkái, amelyek egyértelműen tükrözik a művész bolgár származását.
A művészet mellett Kozsuharov Ognjan a sport terén is jeleskedik. Több éve edző és szakosztályvezető a Főváros és Környéke Aikido Egyesületnél, amely, mint mondja, sok közös vonást rejt a művészettel.
Feleségével, Kneisz Eszter gobleinművésszel több közös kiállításon vannak túl, egymás véleménye mindkettejük munkájában fontos.
Mindketten véletlenül kerültek a művészet azon területére, ami nélkül ma már el sem tudnák képzelni mindennapjaikat. A közös dolgokat keresik, a közös nevezőt. Ez az élet minden területén fontos a két művész számára.

Egyéb epizódok:

Hozzászólások

Szerinted?