Dokuzóna / Huttyán

Bakancslistához adom
6 éven aluliak számára nem ajánlott magyar dokumentumfilm, 63 perc

Értékelés:

15 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: Múltidézés személyes történetek alapján, példák az összetartozás generációkon átívelő erejéről, és kulturális értékek megőrzéséről. Dokumentumfilmek és riportok a héthatárból! HUTTYÁN 1984-ben Huttyán egy üveg sörrel a kezében álldogál az öcsödi kocsma előtt. Rendőrök lépnek hozzá, feljelentik "közterületen való tiltott italozásért". Huttyánnak nincs ezer frintja, hogy a büntetést kifizesse, inkább börtönbe vonul, napi húsz forintért. A börtönben rosszul lesz, hiába kér orvosi segítséget, 57 éves korában meghal. Így lett vége annak a karriernek, ami el sem kezdődött... Huttyán egyik fia, Géza egész nap a tolószékből nézi a tévét. Semmi egyebet nem csinál, ez az egyetlen kapcsolata a világgal. 1996 tavaszán azt látja, hogy Los Angelesben átadják a Grammy-díjakat. A World Music kategóriában a Deep Forest nyeri az Oscar -díjjal egyenértékű kitüntetést. Azt is bemondják, hogy a Huttyán énekével készült CD és kazetta több mint 1 millió példányban kelt el világszerte. Amikor Géza meghallja Huttyán éneklését sírva fakad: "... azt hittem, hogy apám él valahol...". Valamikor valaki tehát ellopta Huttyán dalát. És Huttyán özvegye és fiai útra kelnek, hogy kiderítsék az igazságot. Egy kölcsönkért busszal és kevéske élelemmel elindulnak a tenger felé, Párizsig meg sem állnak... Dokumentumfilm-kategória: megosztott fődíj

A műsor ismertetése: METSZET
A filmet az október 19-i Magyar-Bolgár Barátság Napja alkalmából vetítjük a Dokuzónában.
Kozsuharov Ognjan 40 éve Budapesten élő bolgár képzőművész. Magyarország számos városát díszítik köztéri szobrai, restaurációi, de vannak munkái, amelyek egyértelműen tükrözik a művész bolgár származását.
A művészet mellett Kozsuharov Ognjan a sport terén is jeleskedik. Több éve edző és szakosztályvezető a Főváros és Környéke Aikido Egyesületnél, amely, mint mondja, sok közös vonást rejt a művészettel.
Feleségével, Kneisz Eszter gobleinművésszel több közös kiállításon vannak túl, egymás véleménye mindkettejük munkájában fontos.
Mindketten véletlenül kerültek a művészet azon területére, ami nélkül ma már el sem tudnák képzelni mindennapjaikat. A közös dolgokat keresik, a közös nevezőt. Ez az élet minden területén fontos a két művész számára.

Egyéb epizódok:

Hozzászólások

Szerinted?