A Kultuszminiszter / Klebelsberg Kunó, a kimondhatatlan nevű

Bakancslistához adom
1. rész, 52 perc

Értékelés:

7 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: Klebelsberg Kunó gróf bizonyára megelégedéssel szemlélné az általa még az 1920-as évek elején megálmodott lágymányosi campus sorra emelkedő újabb és újabb épületeit. Azon kevés döntéshozó politikusaink egyike volt ő, aki az igen súlyos, ma már nyugodtan kimondható: rendkívül igazságtalan trianoni döntés utáni években felismerte, hogy az oktatás széleskörű kiterjesztésével, kulturális beruházásokkal, a magyar értékek szisztematikus külföldi bemutatásával és terjesztésével lehet csak megmenteni a depresszióba süllyedéstől a megkisebbedett ország lakosságát. Bethlen István kultuszminisztere, Münchausen báró példáját követve, egy nagy ívű és komplex: a tudomány, az oktatás, a kultúra, a tömegsport és a népnevelés minden területére kiterjedő programjával egy fénycsóvát emelt fel a 20-as évek sötét alagútjában.

A műsor ismertetése: A négyrészes film a XX. század legsikeresebb kultúrpolitikusa életét és tevékenységét mutatja be, sok megszólaló és még több eredeti ill. archív felvétel segítségével. Klebelsberg volt az egyetlen olyan politikusunk, aki 1920, a trianoni döntés után hamar felismerte, hogy Magyarországnak előre kell tekintenie. Felépíttetett mintegy 2500 falusi, elsősorban alföldi népiskolát, lerakta és működtette a külföldi magyar intézeteket / Bécs, Berlin, Párizs, Róma/, a Magyarországtól elcsatolt selmecbányai, pozsonyi, kolozsvári felsőoktatási intézményeket pótolta: a Sopronban, Pécsett, Szegeden és Debrecenben felépített és beindított egyetemekkel.

Gróf Klebelsberg Kuno a művelődésben és a közoktatásban tett fantasztikus erőfeszítéseit, jeles eredményeit minden korban elismerték a történészek és a kultúrpolitikusok egyaránt.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?