Apokalipszis: az első világháború / Lázadás

Bakancslistához adom
Apocalypse la 1ere Guerre mondiale / Apocalypse World War I / Rage
francia-kanadai-amerikai-belga dokumentumfilm sorozat, 44 perc

Értékelés:

33 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: 1917-et írunk. Az embereknek egyre jobban elegük van a háborúból. A színfalak mögött felkelések szerveződnek, például ahhoz hasonlóak, mint amelyik a cár lemondásához vezetett Oroszországban. A fronton _ jó példa erre a franciaországi Chemin des Dames _ a katonák is szervezkednek. A német tengeralattjáró-támadások végül az USA-t is belerántják a háborúba, de az amerikai katonák túl későn érkeznek ahhoz, hogy megakadályozzák a passchendaele-i csata vérontását.

A műsor ismertetése: Elkerülheti az utókor figyelmét egy teljes nemzedék (élet)áldozata? Miként kerülhetett sor egy ennyire kegyetlen és messzire ható konfliktusra? És akinek sikerült, miként tudta túlélni az első világégés négy esztendejét?

A sorozat öt része megkísérel átfogó válaszokat adni a fenti kérdésekre, de közben, ami talán még fontosabb, intim közelségbe visz a hősökhöz és azok személyes történeteihez is. A sorozatot az az Isabelle Clarke és Daniel Costelle rendezte, akiknek a nevéhez minden idők egyik legsikeresebb sorozata, a több mint 170 országban vetített "Apokalipszis: a második világháború" is fűződik. De ez a páros készítette az "Apocalypse Hitler" című szériát is, melyet a New York-i History Makers 2012-ben a legjobb dokumentumfilm-sorozatnak választott archív kategóriában.

Az Apokalipszis: az első világháború több mint ötszáz órányi korabeli - eddig többségében ismeretlen - filmfelvétel feldolgozásával, felújításával és utólagos kiszínezésével készült, s nemcsak a csatamezőkre, de a nagyhatalmak vezetőinek elméjébe és a frontvonalak mögött rekedt civilek hétköznapjaiba is elkalauzolja a nézőket. Az epizódokban többek közt eljutunk a hírhedt oroszországi és észak-franciaországi lövészárkokba, valamint olyan kevéssé ismert helyszínekre is, mint Szerbia, Törökország, Palesztina, vagy épp az Arab-sivatag - mely helyekre a világ öt kontinenséről katonák milliói érkeztek, hogy kockára tegyék az életüket; és hogy sok esetben soha ne térjenek onnan haza?

A háború során íródott számos levélnek, naplónak és könyvnek köszönhetően a narráció a hősök emlékeit és tapasztalatait is megidézi, így segítve megértenünk, hogy miként fokozódhatott egy látszólag jelentéktelen gyilkosság véres globális apokalipszissé.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
hmendre7 2021 dec. 15. - 21:44:25
Hát a magyar narráció ????? Regionális segédalkotók rendre lemaradnak minden felületről !
10/10
adorjanir 2018 febr. 12. - 23:39:24 10/10
wow
István Putyu 2017 jún. 27. - 13:12:28
A szokásos hatalmas tévedésekkel van teli (vagy csak fordítási hiba?)
Mutatóban: a Kövér Berta mozsár ágyú volt (420 mm, készült 11 db), a Párizs ágyú (21 0 mm, készült 3 db.)
Ezeken kívül is vannak még téves információk az egész sorozatban! Igazán kár...
ilali 2016 okt. 11. - 21:46:58
***SPOILER ***
„A tábornokok továbbra is süketek és vakok.”

„Vajon hogy éli túl az emberiség …”
***SPOILER VÉGE***
vino-et-veritas 2015 febr. 24. - 08:31:22
Costelle rutinos "háborús-filmes".
A Nagy csaták sorozatát már az "átkosban" is vetítette a magyar televízió.

A nemzetközi ("antantos") alkotógárda azért nem tudott teljesen átlépni azon, hogy ne a gyõztesek szemüvegén át nézze az eseményeket, mégha ezt általában eléggé visszafogott módon teszik is...
10/10
Viktor6665 2015 febr. 24. - 00:15:45 10/10
Pár éve említettem, hogy a 2.világháborús dokumentumsorozatokból van vagy fél tucat jó minõségû, de az 1.világháborúsból egy se. (Volt egy pár film, legutóbb egy olaszt láttam, de a felvételek nem voltak túl jók, túl szubjektív és rövid volt.) Most már van.
Nagyon jól sikerült, csak úgy mint a 2.világháborús 6részes sorozat.