Dokuzóna / SZENT LÁSZLÓ NAP/ A POLÓNIA napja

Bakancslistához adom
6 éven aluliak számára nem ajánlott magyar dokumentumfilm, 52 perc

Értékelés:

15 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: SZENT LÁSZLÓ LENGYEL OLDALA (2017) 2017-ben Szent László évét ünnepeltük, amelynek központi eseményét Győrben tartották június végén, László napján. Ekkor már megérkezett Czestochowába a Fekete Madonna zarándokvonat mintegy 800 utasával és a szent király ereklyéjével. Nem csupán az emlékév miatt vitték magukkal ilyenformán, hanem azért is, mert László édesanyja lengyel hercegnő volt, ő maga ott látta meg a napvilágot, így személyében testesíti meg az évezredes lengyel-magyar barátságot. Kár, hogy ezt sokan nem tudják. Se Magyarországon, se Lengyelországban: mi nem ismerjük László egyéniségének lengyel oldalát, ők pedig nem tartják számon nemzeti szentjeik között. A Fekete Madonna zarándokvonat útja ezen a helyzeten változtatott, különösen a zarándoklat krakkói napján. LENGYEL-MAGYAR KÉT JÓ BARÁT... _ 2011 a Lengyel-Magyar Összetartozás Éve (2011) 2011 első felében az EU soros elnöke Magyarország volt, második felében Lengyelország. A két nemzetet 1000 éve köti össze a történelem, a hagyomány, a vallás. Június 27. Szent László napja a Polónia napja is egyben, hiszen Szent László király a magyarországi lengyel közösség patrónusa is.

A műsor ismertetése: METSZET
A filmet az október 19-i Magyar-Bolgár Barátság Napja alkalmából vetítjük a Dokuzónában.
Kozsuharov Ognjan 40 éve Budapesten élő bolgár képzőművész. Magyarország számos városát díszítik köztéri szobrai, restaurációi, de vannak munkái, amelyek egyértelműen tükrözik a művész bolgár származását.
A művészet mellett Kozsuharov Ognjan a sport terén is jeleskedik. Több éve edző és szakosztályvezető a Főváros és Környéke Aikido Egyesületnél, amely, mint mondja, sok közös vonást rejt a művészettel.
Feleségével, Kneisz Eszter gobleinművésszel több közös kiállításon vannak túl, egymás véleménye mindkettejük munkájában fontos.
Mindketten véletlenül kerültek a művészet azon területére, ami nélkül ma már el sem tudnák képzelni mindennapjaikat. A közös dolgokat keresik, a közös nevezőt. Ez az élet minden területén fontos a két művész számára.

Egyéb epizódok:

Hozzászólások

Szerinted?