Dokuzóna / Szőlőtőkét kovácsolni a történelemből / Szőlő,bor,történelem

Bakancslistához adom
6 éven aluliak számára nem ajánlott magyar dokumentumfilm, 55 perc

Értékelés:

15 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: 1.Szőlőtőkét kovácsolni a történelemből
„A kukoricát, napraforgót elveti az ember, s ha szép, egy pár hónap múlva betakarítja, s nem marad, csak a puszta föld. A szőlő viszont olyan, mint az élő szobor, amelyet évtizedekig formálhatunk.” - tartja Dr. Korpás András szőlőnemesítő.
A Dorota Pospíšilová - Korpás András által közösen végzett munka szőlőfajták szép sorát hozta létre: fehér-, kék-, valamint csemegeszőlőket. Ilyenek a Dunaj, Hron, Nitria, Rimava, Váh, Rudava, Torysa - a jövőben már nemcsak szlovákiai folyókat jelölnek, hanem új borszőlőket is. A sort folytatja a Devín, Diamant, Dora, Opál, Ametyst, Negra, Onyx, Pastel, Rubanka, Heliotrop, Bezsemenka, Premier, Rhea, Rosa - s a sort még hosszan folytathatnánk, hiszen ha a szlovák állami fajtaminősítő jóváhagyja, lesz még Fűszeres rizling és Hossa is. Egyelőre pl. csak Szlovákiának van a világon egyedül rózsaillattal kényeztető vörösbort adó szőlőfajtája - a Rosa, Pospíšilová és Korpás alkotása!
Szerkesztő-rendező: Antala Zsuzsanna
Operatőr: Szögi Lackó
Vágó: Csepregi János

2. Szőlő,bor,történelem
Filmszereplőink sorsa azonban további izgalmas tényeket, titkokat, kihívásokat rejtett, s jelen filmünkben, a második részben visszatértünk Szlovákiába. Forgattunk a Kisnánáról elszármazott Berta családdal,elkísértük Zsitvafödémesre Dr. Dorota Pospísilová szőlőnemsítőt és ifjú munkatársát és egy védett erdőben kutattuk a ligeti szőlő – Vitis silvestris – makacs indáit, melyek nagyon bíztató távlatokat mutatnak a további szőlőnemesítésben. Sőt, a zsitvafödémesi Jozef Teplan borász világszerte díjnyertes borokat készít az új fajtákból és ő az első, aki a rózsaillatú Rosa új fajtát már keresztezte is a ligeti szőlővel!!! Szentpéteren meglátogattuk Zsidek Vilmos szőlő- és gyümölcstermesztőt, aki mintegy 90 új csemegeszőlő-fajtajelöltet ültetett ki (60 már termőre is fordult!) nagyüzemi körülmények közé és így Korpás Andrásék „kutatótársává” nőtte ki magát. Kürtön pedig részesei lehettünk az immár legendává vált Kürti Borfesztiválnak is.
Szerkesztő-rendező: Antala Zsuzsanna
Operatőr: Szögi Lackó
Vágó: Csepregi János

A műsor ismertetése: METSZET
A filmet az október 19-i Magyar-Bolgár Barátság Napja alkalmából vetítjük a Dokuzónában.
Kozsuharov Ognjan 40 éve Budapesten élő bolgár képzőművész. Magyarország számos városát díszítik köztéri szobrai, restaurációi, de vannak munkái, amelyek egyértelműen tükrözik a művész bolgár származását.
A művészet mellett Kozsuharov Ognjan a sport terén is jeleskedik. Több éve edző és szakosztályvezető a Főváros és Környéke Aikido Egyesületnél, amely, mint mondja, sok közös vonást rejt a művészettel.
Feleségével, Kneisz Eszter gobleinművésszel több közös kiállításon vannak túl, egymás véleménye mindkettejük munkájában fontos.
Mindketten véletlenül kerültek a művészet azon területére, ami nélkül ma már el sem tudnák képzelni mindennapjaikat. A közös dolgokat keresik, a közös nevezőt. Ez az élet minden területén fontos a két művész számára.

Egyéb epizódok:

Hozzászólások

Szerinted?