Dokuzóna / Válogatás a Határon Túli Filmszemle nyertes alkotásaiból

Bakancslistához adom
6 éven aluliak számára nem ajánlott magyar dokumentumfilm, 52 perc

Értékelés:

15 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: Múltidézés személyes történetek alapján, példák az összetartozás generációkon átívelő erejéről, és kulturális értékek megőrzéséről. Dokumentumfilmek és riportok a héthatárból! Rövidfilm 1. díj FÁTÓL FÁIG 05 '18" (2020) Lételeme a föld, a fa, az állatok közelsége és a székely falu népi hagyományai. A Csíkcsomortánban élő képzőművésznek, Csomortáni Gál Lászlónak voltak már kiállításai Európa és az Egyesült Államok több nagyvárosában, régi fákra festett alkotásait megcsodálták Los Angelestől Koppenhágáig, Oslótól New Yorkig sok helyen a világban. A Magyar Művészi Akadémia székelyföldi ösztöndíjasa mégis villanyáram és luxuscikkek nélkül él, egy 19. századi székely parasztházban. Rövidfilm 2. díj BAKANCSLISTA 14 '02" (2021) A Bakancslista nevet viselő műsor Kárpátalja csodás vidékeire kalauzolja el a nézőket. A magyarországi mintára meghonosodott Kárpátaljai Hazajáró Egylettel egészen ismeretlen és olykor felfedezetlen tájakat mutatunk be. Ebben az adásban a Róna havashoz tartozó Osztra Hora, magyarul Éleskő kettős csúcsát hódítjuk meg. Nem titkolt célunk az, hogy Kárpátalja hegycsúcsait még vonzobbá tegyük az érdeklődők számára. Rövidfilm 3. díj végRENDELET 05 '28" (2021) Tóthék hagyatéka A nagybalogi Tóth család kálváriájának emlékét az utódok máig őrzik _ ők ebből merítenek erőt, és a 20. század kegyetlenségeinek tudatában építik a jövőjüket a szülőföldjükön. 1947. április 12-e és 1949. június 5-e között a magyar-csehszlovák lakosságcsere során több mint 76 ezer szlovákiai magyar lakost telepítettek át a Felvidékről Magyarországra. Az 1945. április 5-én kiadott kassai kormányprogram megvalósítását a következő időszakban kiadott elnöki rendeletek biztosították. Így megszülettek és hatályba léptek a Beneš-dekrétumok, amelyek tulajdonképpen a II. világháború utáni Csehszlovák államiságot alapozták meg, ill. a dekrétum kimondta az itt élő németek és magyarok kollektív bűnösségét. Így a két kisebbségben élő néppel szemben olyan bánásmódot alkalmaztak, amely a többi között ellenkezett a tulajdon sérthetetlenségének az elvével. A 20. század derekán Tóthék a saját bőrükön tapasztalták meg a lakosságcsere, a kényszermunka és a reszlovakizáció megpróbáltatásait. Rövidfilm Különdíj TESTVÉREK KÖZÖTT 06 54" (2021) A roma származású Kalányos Ottót magyar család fogadta örökbe. Római katolikus pap lett, érseke rá bízta az Alcsíki térség cigánypasztorációját. Őt mutatja be a portréfilm.

A műsor ismertetése: METSZET
A filmet az október 19-i Magyar-Bolgár Barátság Napja alkalmából vetítjük a Dokuzónában.
Kozsuharov Ognjan 40 éve Budapesten élő bolgár képzőművész. Magyarország számos városát díszítik köztéri szobrai, restaurációi, de vannak munkái, amelyek egyértelműen tükrözik a művész bolgár származását.
A művészet mellett Kozsuharov Ognjan a sport terén is jeleskedik. Több éve edző és szakosztályvezető a Főváros és Környéke Aikido Egyesületnél, amely, mint mondja, sok közös vonást rejt a művészettel.
Feleségével, Kneisz Eszter gobleinművésszel több közös kiállításon vannak túl, egymás véleménye mindkettejük munkájában fontos.
Mindketten véletlenül kerültek a művészet azon területére, ami nélkül ma már el sem tudnák képzelni mindennapjaikat. A közös dolgokat keresik, a közös nevezőt. Ez az élet minden területén fontos a két művész számára.

Egyéb epizódok:

Hozzászólások

Szerinted?