Színház

Cinege, cinege, kismadár

mesejáték, 20 perc, magyar, 2009., 1 - 3 éves kor között

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Akármilyen hihetetlen, a csecsemők, a három éves kor alatti aprócska gyerekek is fogékonyak a színházi előadásra. Persze nem akármilyenre, hanem kifejezetten nekik készülő játékokra. Tudós csoportok: pszichológusok, pedagógusok és művészek hosszú évek óta tartó vizsgálatai alapján ismert, hogy a művészi élmények már a méhen belüli életben is befolyásolják a fejlődést. A kínai császárnékról mesélték, hogy amikor állapotosak lettek, csak szép dolgokat volt szabad nézniük, hallgatniuk és szagolniuk, hogy a magzat is szép és kiegyensúlyozott legyen. Ezt felismerve csatlakozik a győri Vaskakas Bábszínház a norvég szakemberek által kilenc éve elindított "Művészet a legkisebbeknek" elnevezésű programhoz a Szivárványhinta, az Icurka Picurka című előadás után a CINEGE, CINEGE, KISMADÁR című produkciójával.
Hogy a két madárleső manónak összesen hány puha-pihe-csipogós -röpülős fiókája van, s hogy azok milyen fülbemászó csiviteléssel, trillázással, csipogással röpködnek, megtudhatják, ha megnézik kicsike gyerekeiket ölükben ringatva a Vaskakas Bábszínház legújabb csecsemőknek szóló előadását, a Cinege, cinege, kismadár c. produkciót, melyet Pallai Mara és Tengely Gábor szárnyalásában állított színpadra Kocsis Rozi Blattner-díjas. A csilingelő muzsikát Rab Viki szerezte, a pihés jószágokat Bartal Kiss Rita Blattner-díjas tervezte, a két galambdúc Szabó Tamás munkája. Közismert mondókák, gyerekdalok, kiszámolók, dúdolók és dünnyögők a játék építőkövei, melyeket az anyukák, apukák, nagymamák haza is vihetnek, hogy otthon folytatódhasson a közös játék. Az esztétikai élmény, annak közös megélése, otthoni felidézése, s újraélése a csecsemő-szülő kapcsolat erősítésén, elmélyítésén túl, új tapasztalatokkal, ismeretekkel gazdagítja a kisgyermeket. Hatékonyabban, mint bármikor későbbi élete során. A művészet ebben az életkorban segíthet talán a legtöbbet.

A(z) Vaskakas Bábszínház előadása

Bemutató időpontja:

2009. október 11., Vaskakas Bábszínház

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

10/10
Orosz Nathália 2009 okt. 05. - 05:43:11 10/10
Életem elsõ kis versecskéjére életem végéig fogok emlékezni:
kb ez, de majd utánnanézek pontosan:
Esik a hó nagy csomóban
veréb mászkál lent a hóban.
Veréb elment az eszed?
A hóesés betemet.
...

madáretetõ kell neked.

Talán Weörös sándor írta.

Aztán Tamkó Sirató ároly verse a Bálnáról:

Ha tudná a bálna,
Milyen jó a málna,
Folyton csak málnát zabálna.

:) !!

Ha egy kicsit elkeseredem és fel akarom magam vidítani: magamban elszavalom ezeket a foszlányokat. Mindig jókedvre derítenek.

Kíváncsi lennék rá, hogy itt a PORT.hu fórum tagjainak milyen elsõ, vagy kedves gyermekvers jut eszébe.

Beilleszteném ide a kedvenc gyermekrajzot is, ami olyan elgondolkodtató számomra: