Színház

A szerelmesek házai

előadás, 2020.

Értékelés:

8 szavazatból
Szerinted?

„Úgy látszik, valahogy én is abba a hajóba kerültem, ahol maguk eveznek.“


Klasszikus szerelmi történetként, igazi romantikus vígjátékként indul Bernard Shaw színdarabja: a fiatal, jó családból származó orvostanhallgató, Harry beleszeret egy helyes, gazdag lányba, Blanche-ba, és úgy döntenek, hogy összeházasodnak. Ezen a ponton nyugodtan hátra is dölhetnénk, és önfeledten nézhetnénk a fiatalok szerelmének bájos kibontakozását, ám a férjjelölt és apósa között nagyon hamar komoly nézetkülönbség támad.
Blanche apja, a felkapaszkodott vállalkozó, Sartorius ugyanis londoni ingatlanok bérbeadásával foglalkozik, és főleg ügyeskedéssel, a szegény, kiszolgáltatott bérlők megnyomorításával, kizsigerlésével szerezte vagyonát, amit hozományként bőkezűen felajánl lányának és leendő vejének. A fiatal, lánglelkű fiú azonban mereven visszautasítja az ajánlatot. Úgy tűnik, ez az ellentét kibékíthetetlen: Sartorius szerint a pénznek nincs szaga, Harry szerint viszont nagyon nem mindegy, hogy az ember vagyona honnan származik, és inkább lemond mindenről, még a házasságról is, és szegényen él! Kérdés persze, hogy meddig és milyen áron…


Bernard Shaw tizenöt éves korában könyvelőként dolgozott egy ingatlanügynökségen, ahol megismerte a nyomornegyedek sajátos bérleti viszonyait. A protestáns szülők gyerekeként viszonylag szegény körülmények között nevelkedő fiú ekkor még nem sejtette, hogy első színdarabjához, A szerelmesek házaihoz folytat előtanulmányokat. A darabot két évtizeddel később, 1892-ben mutatták be Londonban. Shaw ekkor harminchat éves, saját korában érett férfinak számított, aki jócskán túl volt már az irodalmi szárnypróbálgatásokon: öt regényt írt, amelyeket sorra elutasítottak, és főként újságíróként, kritikusként kereste a kenyerét. A szerelmesek házaival azonban menthetetlenül és azonnal drámaíróvá avatódott: összesen harminchét színdarabot írt, munkásságát 1925-ben irodalmi Nobel-díjjal honorálták.


„Egy erkölcsileg teljesen magába roskadt társadalomról ír Shaw, amiből a fiatalok se tudnak kiszakadni, mert a szüleik és az ő szüleik is benne vannak nyakig. (…) Igazából hajlok arra, hogy Shaw nem nagyon rokonszenvezett a saját fajtánkkal, de olyan mérhetetlen iróniával tette ezt, olyan élvezetesen. És ez a már-már cinikusnak mondható attitűd hozzám nagyon közel áll. Ezért is rendezek olyan szívesen angol szerzőket.“

Valló Péter

A(z) Radnóti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2020. február 23., Radnóti Színház

Stáblista:

Hozzászólások

9/10
B. T. László 2020 febr. 26. - 19:50:30 9/10
Az első felvonás - számomra - kicsit vontatott, s úgy tűnt, a színészek sem nagyon tudnak mit kezdeni szerepeikkel, ám a második felvonás szerencsére mindent a helyére tesz, s ennek köszönhetően és összességében igazi színházi élménnyel távoztam sokad magammal a Radnótiból. Sodró Eliza kitűnő, László Zsolt kimagasló alakítást nyújt, Porogi Ádám nagyszerű, Hajduk Károly a második felvonásban zseniális.
7/10
Lili Marleen 2020 febr. 26. - 18:39:07 7/10
nem rossz nem rossz, de valahogy nem igazán szívenütős, pedig akár az is lehetne.Sodró Eliza kitűnő most is ,László Zsolt is, tulajdonképpen a többiek is , valahogy mégis olyan lassú nekem, olyan "egyszernézős"