Színház

Audiencia

előadás, 2024.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Václav Havel cseh író, politikus, az 1989-es rendszerváltás emblematikus alakja, előbb csehszlovák, majd cseh köztársasági elnök. A világpolitikát is befolyásoló európai gondolkodó volt, de drámaíróként, szépíróként is jelentős életművet hagyott maga után. Füsti Molnár Éva Jászai Mari-díjas színművész számos nagyszerű alakítása mellett ezúttal ismét rendezőként mutatkozik be az AUDIENCIA című egyfelvonásos dráma színrevitelével az N. Szabó Sándor Teremben.

Hol játszódik? Sörgyárban. Hiszen ez a helyszín akarva, akaratlanul is a cseh irodalom emblematikus helyszínévé vált. Az AUDIENCIA tulajdonképpen Ferdinánd, az író megzsarolásának történetét örökíti meg. A két ember között zajló látszólag tét nélküli beszélgetés és sörözés apránként feloldhatatlan konfliktussá érik. A sörízű, zsigeri moralizálás közben általános emberi igazságok kerülnek terítékre, megannyi megválaszolt és főleg megválaszolásra váró kérdés.

Ki az emberibb karakter? Kivel azonosulunk igazán? A besúgórendszert elutasító, elvhű író alakjával, vagy a sorsának körfogásából kitörni nem tudó, de jóra vágyó kisemberrel?

A Havel saját sörgyári segédmunkás-tapasztalatain és főként sörgyári nyelvén alapuló egyfelvonásos a Jászai Mari-díjas Köles Ferenc és a frissen a Pécsi Nemzeti Színház társulatához szerződött Katona Levente jutalomjátékának ígérkezik.

Fordítójának, Bojtár Endrének írott levelében így fogalmaz a szerző, zivataros történelmi idők tapasztalataiból megedzetten: „a magamfajta ember, aki eltöltött már egy kis időt a színházi világban, tudja, hogyan mennek itt az ilyenféle dolgok. Én addig, amíg nem látom, soha nem számítok bemutatóra, ezért egy csöppet sem bánt, ha valahol készül valaki valamire, s aztán visszakozik.” Václav Havel

Most örülne, Pécsett bemutatjuk. :-)

Hangfelvételről közreműködik: Stubendek Katalin, Németh János, Csajághy Szabolcs

A(z) Pécsi Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2024. február 10., Pécsi Nemzeti Színház

Stáblista:

Szereplők

Sörmester
Ferdinánd Vaněk

Alkotók

máj. 04.
  • N. Szabó Sándor terem
máj. 05.
  • N. Szabó Sándor terem

Hozzászólások