Színház

Az élet szép

előadás, 2 felvonás, 190 perc, macedón, 2017.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Macedón Nemzeti Színház, Szkopje, Macedónia
Rendező: Alexander Morfov

Macedón nyelven magyar felirattal
3 óra 10 perc, 1 szünettel.

Oroszország a múlt század húszas éveiben. Már kialakulóban egy új társadalom új rettegési formái. Nyomorúságos, sokszorosan megalázott munkanélküli Szemjon Szemjonovics Podszekalnyikov. Elkeseredésében elhatározza, öngyilkos lesz, hiába az idősödő felesége és az anyósa rimánkodása. Híre megy a tervnek, és kiderül, a társadalom minden rétege érdekelt ebben az öngyilkosságban. Sorban megjelennek, akiknek sorsán fordítana, ha egy idegen halála megváltaná őket: az értelmiségi, a népi, a kiábrándult asszony, a pap, a mészáros? Valóban felemelő lenne mindenkinek a nevében felvállalni e mártíriumot, mely egyre inkább személytelenné válik? Podszekalnyikov az utolsó pillanatban, stílszerűen, a nemzeti karaktertől sem idegen berúgáshoz folyamodik, ami óhatatlanul megváltoztatja a dolgok menetét? A darab a társadalmi felelősségvállalás kérdésével foglalkozik, de filozofikus gondolatokra is késztet, és nem utolsó sorban, meg is nevettet. A tragikum derűje mindig is fontos szerepet játszott a kelet-európai népek túlélési stratégiájában ? vallja Alexander Morfov bolgár rendező, aki kortól és égtájtól függetlenül az egymásért való életet többre tartja az eldobni való életnél.

Színészek:
Nikola Ristanovsky, Nikolina Kujacha, Zvezdana Angelovska, Sashko Kocev, Tanya Kochovska, Emil Ruben, Gorast Tsvetkovsky, Slavisha Kajevsky, Nikola Acesky, Alexander Giorgiosky, Arna Shijak, Tina Trpkoska, Alexander Mikik, Nikola Stefanov, Kire Giorevsky, Alexander Mihajlovsky, Maria Novak, Dragana Levenska, Nikola Kimovsky, Maria Dimitrova, Anastazia Hristovska, Sonya Krstevska

Zenészek: "Limber-up!": Olgica Zdravskovska (hegedű), Idaet Sejfulov (klarinét), Voiche Petrushev (harmonika), Dejan Mitrovich (nagybőgő), Nikola Kimovsky (ütőhangszerek)

Színpadi adaptáció: Alexander Morfov
Dramaturg és fordító: Zagorka Pop-Antoska Andovska
Díszlettervező: Nikola Toromanov
Jelmeztervező: Maria Pupuchevska
Koreográfus: Inga Krasovska
Producer: Viktor Ruben
Zene: Alexander Morfov
Hangszerelés: Darko Ilievsky
Plakáttervező: Srgan Janikijevik
Fényképész: Robert Jankulovsky
Fénytervező: Darko Mladenovsky
Video: Filip Petrovsky, Kuzman Klekovsky
Rendező
Alexander Morfov

A(z) Nemzeti Színház előadása

Hozzászólások