Színház

Beszélhetünk erről? / Can We Talk About This?

előadás, angol, 2012.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

"Rém egyszerű nem felháborodni egy könyvön. Csak be kell csukni. /
It is very, very easy not to be offended by a book. You just have to shut it."
(Salman Rushdie)
Szólásszabadság, cenzúra, vallás. Aktuális témák ezek mostanában. Mi pedig sokféle eszközzel próbáljuk kifejezni a gondolatainkat, a véleményünket erről. Most meg fogjuk próbálni egy szokatlan formában: a legendás DV8 társulat verbatim tánc-színházi produkciójával.

A 2011 őszén Ausztráliában bemutatott előadás témája a multikulturalitást érintő jogszabályok, a szólásszabadság, a cenzúra: Salman Rushdie könyveinek 1989-es elégetésétől, Theo Van Gogh holland filmrendező meggyilkolásán át, a Mohammed-karikatúrák körüli 2005-ös botrányig sok esemény történt az utóbbi évtizedekben, amelyek kultúrával, művészettel és a szabadságjogokkal kapcsolatos politikát alakítják.

A DV8 legújabb darabja a kockázatvállalásról (is) szól, kockázatvállalásról a szó fizikai és esztétikai értelmében egyaránt. Lloyd Newson és társulata arra tesz kísérletet, hogy átlépje a tánc és a színház közötti határmezsgyét, hogy méltósággal, egyértelműen, de nem nagy hangon álljon ki a gondolatok és érzelmek szabad áramlása mellett, hogy egyszerre legyen radikális és közérthető, és hogy minél szélesebb közönséghez eljuttassa üzenetét.

1986-os megalapítása óta a DV8 a világ vezető fizikai színházi társulataként szerzett hírnevet. Az utóbbi években az angol csoport dokumentarista stílusú produkciók felé fordult, amelyekhez archív dokumentumokat és élő interjúkat használnak fel.

A(z) Trafó előadása

Bemutató időpontja:

2012. február 22., Trafó

Stáblista:

Hozzászólások