Színház

Birdwatching 4x4

táncelőadás, 2014.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Benjamin Vandewalle Birdwatching 4x4 című előadásának közönsége egy különleges, mozgó nézőtérről figyelheti a flamand koreográfus köztéri táncelőadását.

Hogyan hat tér és idő az érzékelésre? - így hangzik a Birdwatching 4x4 köztéri előadás alapkérdése. A nézők egy mozgó platformon, valójában egy ?megfigyelődobozban? foglalnak helyet, amelyből csupán egy 4m x 4m méretű ablakon keresztül látnak ki ? innen ered a projekt címe, a Madárles 4x4 is. A mobil doboz végighalad a városon, és mindennapi környezetünket falak és testek költői tájképévé változtatja. Az akár jól ismert utcák és terek a szokatlan szemszögből figyelve, pár mozgatható tükörfallal és pár táncossal manipulálva ismeretlen arcukat mutatják, orientációs érzékük határait kutatják.

A köztéri produkciók esetében megszokott, hogy a nézők mozognak a városi térben ? de hogy őket mozgassák a térben, az izgalmas kísérletnek ígérkezik. A mellettünk tovasuhanó urbánus táj megtelik újabb és újabb jelentésekkel ? így táncos és egyéb performatív elemek révén dúsul, értelmeződik át a köztér. A városlakók statisztákká, a többi jármű háttérré, az épületek, utcák és járdák pedig játéktérré alakulnak, a nézők pedig közvetlen kapcsolatba kerülnek a várossal és annak lakóival. Vandewalle koreográfiájával emellett színezi is a várost magát, lehetőséget biztosítva arra, hogy a megszokott térre rácsodálkozzunk és annak finomabb részleteire is felfigyeljük. A táncosok nem csupán díszletként használják a várost, hanem interakcióba lépnek vele, az valóban részévé válik az előadásuknak. A város pár pillanatra kicserélődik, majd visszaváltozik ? az új nézőpont viszont tartósnak bizonyulhat.

Benjamin Vandewalle a fiatal flamand előadó-művészeti alkotónemzedék egyik legkiemelkedőbb alakja. Rendszeresen alkot mind hagyományos színházi körülmények között, mind köztéren. Klasszikus balett tanulmányait követően a brüsszeli P.A.R.T.S.-on diplomázott 2006-ban. Táncosként, koreográfusként és táncoktatóként dolgozik, workshopokat vezet, továbbá dokumentumfilmet is készített. Előadásai és installációi kísérleti terekként is értelmezhetők, mivel a tér, a környezet percepciójának vizsgálatából indulnak ki. A táncot és a díszletet, a fényt és a hangot mind annak érdekében mobilizálja, hogy kihívás elé állítsa mindennapi érzékelésünket. Nemcsak táncosait (beleértve önmagát), hanem a közönséget is folyamatosan próbára teszi, aktív figyelemre ösztönzi. Birdwatching 4x4 című munkája a világ számos országában vendégeskedett már, és idén végre Budapesten is találkozhat vele a közönség.

A(z) Massolit Books & Café előadása

Stáblista:

Hozzászólások