Színház

Csongor és Tünde

színmű, magyar, 2012.

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

Gyönyörű, zavaros, komikus, tragikus kötelező remekmű: csupa kontraszt, csupa ellentmondás. Már az alapjául szolgáló Árgirus-történet is: korabeli ponyva, zsebben is elférő olcsó love story, amely mégis a legősibb, legmélyebb mesei motívumokból építkezik. Furcsa mű, a mai fülnek nehezen érthető. Csupa kérdés, csupa rejtély, csupa titok.

Beteljesedhet-e egy ember és egy tündérlány szerelme? Sikerülhet-e megtalálni egy földi élet alatt a boldogságot? Ég és föld, bulvár és költészet, mese és lételmélet. Az öreg és poros Vörösmarty tükröt tart nekünk és az elevenünkbe vág.

A Nemzeti Színház bemutatója megkísérli új fénytörésbe helyezni a drámai költeményt. Az adaptáció egyszerre merít az ősmagyar hagyományokból, az író által megjelölt "pogány kúnok" kultúrájából és a romantikából, mégis legfőbb célja, hogy a XXI. század nézőjének is érthető, befogadható, izgalmas történet kerekedjen. Az előadás különleges, a Nemzetiben először használt formanyelve valódi, új kihívás a színészeknek, a nézőnek pedig ritkán látott színházi csemege.

A(z) Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2012. október 6., Nemzeti Színház

Stáblista:

Hozzászólások