Színház

Dollár Papa Gyermekei: Kék lagúna

előadás, 2023., 18 éves kortól

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

Hová sodorja a szeszélyes tengerár a kis csónakot három, hajótörött utasával, az öreg, részeges, de aranyszívű tengeri medvével, az angyali szépségű nyolcéves leánykával és az értelmes, talpraesett kilencéves fiúval? Szerencsére jó helyre. Egy lakatlan, ám egzotikus szigetre a Dél Keresztje alatt. Az öreg tengerész miután megtette kötelességét, kitanította a két unokatestvért a robinson-élet minden fortélyára, meghal. Ám az árvák boldogulnak magukban is, és épségben, egészségben fölcseperednek, sőt ártatlan-boldog szerelemebe esnek... Ám a megbízhatatlan természet véget vet az immár hármas, paradicsomi idillnek - közben ugyanis gyermekük született -, mert ezúttal a szigetről sodorja el a kis csónakot a végtelen vizekre...

Henry De Vere Stacpoole 1908-ban megjelent regénye alapján.

A(z) Dollár Papa Gyermekei előadása

Bemutató időpontja:

2023. február 16., Dollár Papa Gyermekei

Stáblista:

Hozzászólások

10/10
toronyház 2023 szept. 23. - 21:37:18 10/10
Nagyon erős, nagyon jó előadás.
Denes1 2023 máj. 06. - 21:17:48
A rendező öncélú alkotása, ami a nézői igényeket szándékosan nem elégíti ki. Főként érzéseket akar kelteni a publikumban, ami jól sikerül, azonban a cselekmény és a történet kidolgozatlan maradt. Sajnálom, mert úgy gondolom jó darabot is lehetett volna rendezni, ha alázattal fordul a közönség felé, nem pedig kioktatni azt. A meztelenség önmagában nem művészet, a nudista strandon sem mindenki hoz létre alkotást jelenlétével.

Elsőre izgalmasnak találtam az idő múlásának szimbólumát a fények lusta felhúzásával és halkításával. Jó keretbe tudta volna foglalni, ha ez ismétlődő motívumként bontja “jelenetekre" a 80 percet. A karakterek végtelenül egyszerű ‘majmok’, akik egészen a fingós, böfögős humorig süllyednek. Történet vezetés nincs. Szándékosan monoton és unalmas a lehető legrosszabb értelemben. Az erőszak, visítás és állati hierarchia bemutatásával kelt érzelmeket és pont.

A rendező keserű nézőpontjának lenyomata, amit az modern publikumról és a szórakoztatóiparról gondol. Művészetében gőgös, közönségére alázata nincs.
2/10
Peter-szinhaz 2023 máj. 06. - 10:10:32 2/10
Végtelenül unalmas, öncélú performansz, egyetlen egy dolog tartja fent azt az elhanyagolható érdeklődést: mégis mi lehet a történet, van-e mondanivaló? Nos, nincs történet, sem üzenet. Négy srác 80 percen át a testével alaposan feltakarítja a poros padlót és ennyi. Jól láthatóan a mozdulatok nagy része is inkább csak improvizálás, mintsem alaposan begyakorolt koreográfia. A négy, feneket is sokszoró paskoló, fiú egészen jól el volt a közönség pénzén, ámbár közönség nélkül, kb. 45 percet követően szép lassan a nézősereg ütemesen hagyta el az előadótermet. Még az is meglehet, hogy a srácok hajnalig ottmaradtak körbefetrengeni az előadótér padlóját... Ha más nem is, egy haszna volt Ördög Tamás rendező darabjának (tévelygésének), szép tiszta lett a padló. Ennyi.