Színház

Háry Estély

előadás, magyar, 2016.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Idén a nemzetközi operaélet nemrég felfedezett, ám máris széles körben ismert tenorja, Aleksandrs Antonenko lesz az egyik sztárvendég. A lett énekes üstökösként robbant be a szakmába, és gyorsan ívelő karriert futott be a világ vezető operaszínpadain. Drezdától Bécsig, Milánótól New Yorkig ünneplik többek közt Otellóként (Riccardo Mutival készített belőle lemezt), sikert aratott berlini, bordeaux-i, monte-carlói bemutatkozása alkalmával, a Salzburgi Ünnepi Játékokon és Londonban. 2009-ben debütált a Metropolitanben. Énekelt a Scala Tosca-előadásában, majd 2015-ben ugyanitt a világkiállítás megnyitója alkalmából hallhatták a nézők, az elmúlt hetekben pedig Turandot-DVD jelent meg vele és a milánóiakkal. Budapest közönsége a Háry Estélyen találkozhat első ízben a hatalmas hangú Antonenkóval, a jelenkor első Otellójával.
Az Opera tematikus rendezvényeinek történetében először lép fel egy estén két sztárénekes: Antonenko mellett a sármjáról is híres Ildebrando D'Arcangelo olasz basszbariton, akit fantasztikus hangjáért és színpadi jelenlétéért egyaránt ünnepel a közönség és a kritika. Neve ma épp olyan jól cseng Európában, mint Észak-Amerikában. 2002-ben megnyerte a rangos Premio Abbiatit, 2014-ben a bécsi Staatsoper Kamaraénekes címmel tüntette ki. Számos neves karmester dolgozott vele a világ összes jelentős operaházában. Megfordult többek közt a Metropolitanben, a Scalában, a londoni Covent Gardenben, Bécs, Párizs, Chicago, Barcelona, München, Berlin, Los Angeles és a San Francisco színpadain, valamint a Salzburgi Ünnepi Játékokon is.
A Háry Estély ünnepi műsora ezúttal az intézmény tematikus évadához kapcsolódva Háry János félig harcos, félig mesebeli világába repíti a közönséget. E tematika mentén, a Magyar Évad jegyében alakul át egyetlen estére az Operaház: kizárólag fehér virágokkal díszítik a belső tereket, melyekben visszaköszönnek a magyar kártya motívumai is.

A(z) Magyar Állami Operaház előadása

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások