Színház

Hát mit kezdjek én, uram, a szavakkal

előadás, magyar, 2009.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Az előadás 60 verset valamint versrészletet tartalmaz, melyeknek összefűzéséből egy nem szokványos élettörténet kerekedik ki, amilyen voltaképpen a Dsidáé is volt. Dsida fiatalon halt meg, akkor még gyógyíthatatlan szívbetegségben. Versei és irodalmi munkássága pontosan tükrözik, hogy milyen keveset kapott az élettől anyagi javakban is, s milyen lobogó hittel remélte sorsa jobbra fordulását. Helyzete mindig is reménytelennek tűnt, minden vonatkozásban. Boldogságra és szerelemre vágyott, valamint az Istennel való megbékélésre. Ezt kereste, kutatta és remélte 31 éven át.
Erről szól valójában az előadás is:van-e remény, van-e igazság, van-e igaz szerelem és van-e megnyugvás?
Léteznek-e angyalok? És ha igen, "látható, tapintható és megcsókolható vagy a rejtett igazinak árnyéka csupán?" Kérdésére választ csak Istentől kaphatott. Ezért az önkínzás, az álmatlan éjszakák és végül a beletörődés: "Legyen meg a Te akaratod, nekem minden mindegy."
A történet egyszerű. Egy magányos költőről szól, aki alkotói válságban van, társra vágyik, boldogságra. Az Úr, aki nap mint nap hallgatja imáit, elküldi védőangyalát, aki beleszeret a férfiba. Szerelem szövődik, de mindketten tudják, hogy nem teljesülhet be, hiszen két különböző világból valók. Az angyal visszatér az Úrhoz, ám a költő utolsó órájában ő az aki eljön érte.

A(z) Pécsi Harmadik Színház előadása

Stáblista:

Hozzászólások