Színház

Jubileumi Műsor

előadás, 2011.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A 2001-ben alakult AHA Színpad Magyarország első és napjainkig egyetlen rendszeresen működő hajléktalan színjátszókból álló társulata. A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezetének fenntartásában működő amatőr színpad bebizonyította, a művészetterápia segíti a hajléktalanok társadalmi reintegrációját, hiszen a színtársulat tíz éves fennállása alatt tagjainak közel 40%-a mára már családban vagy éppen saját fenntartású albérletben él, kikerülve az otthontalanok közösségéből.

Az AHA Színpad (nevünk jelentése egy szójáték. AHA: A HAjléktalanok színpada) tíz éve alakult kifejezetten hajléktalanokból azzal a céllal, hogy a hajléktalan embereket sikerélményekhez, új társas kapcsolatokhoz juttassa, és egyben a közönség megítélését pozitív irányba változtassa a hajléktalanokkal, a hajléktalanság fogalmával kapcsolatban. Debütálásuk 2002 májusában történt, melyet sok más fellépés és verses, zenés produkció követett. Máig számos rendezvényen, így a Kapolcsi Művészetek Völgyében, számos nemzetközi színjátszó fesztiválon lépett fel és nyert el számtalan díjat az amatőr színpad. 2006 decemberében Vatikánban XVI. Benedek pápa nyilvános audienciáján magyar nyelven méltatta a csoportot, s adta rá apostoli áldását. 2008 októberében holland, cseh, szlovák és magyar hajléktalan színjátszókkal Charles Dickens Karácsonyi énekét adták elő angol nyelven.

Az AHA Színpad munkájába bekapcsolódók könnyebben leküzdhetik a hajléktalanságot, felvérteződnek az őket érő előítéletekkel szemben, a színjátszás és a hozzá kapcsolódó programok segítséget nyújtanak a mindennapi életbe való visszailleszkedésbe. A színjátszók számára bebizonyosodik, hogy minden olyan feladatot képesek ellátni, amelyet bárki más is, sőt időnként még ők adnak többet, olyat, amelyet csak a társadalom bizonyos tagjai képesek.

A Magyar Vöröskereszt Madridi úti hajléktalanszállóján működő színtársulat az országban egyedülállóan rendszeresen játszik együtt rendezett családi körülmények között élő gyermekekkel. A gyerekek információi és tudásanyaga a hajléktalanságról hiányos, viszont a közös művészeti munka folyamán megváltozik a viszonyuk a hajléktalanokkal. Ez a tapasztalat hosszú távú befektetés, mert ezek a gyerekek felnőttként kevesebb előítélettel rendelkeznek a hajléktalanokkal szemben, és saját gyermekeiknek már ezt a tudást adják tovább. A hajléktalanok pedig a közös munka során átlépik a kirekesztettség határát, amit a hajléktalan lét jelent. A gyermekek szeretik és tisztelik őket, a pedagógusok és szülők megbecsülik és értékelik azt a munkát, amelyet együtt folytatnak.

A(z) AHA Színpad előadása

Hozzászólások