Színház

Keressük Európát - Looking for Europe

előadás

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Francia író-filozófus A play Bernard-Henri Lévy darabja, saját előadásában, amit egy, 2019 március és május között 20 európai várost meglátogató, színházi turné turnéra készült.

A Looking for Europe egy szarajevói szálloda szobájába zárkózott értelmiségi belső monológja, akinek 90 perce van megírni egy beszédet Európáról.

A Görög mitológiával kezdjen? Vagy a Német filozófiával? Esetleg azzal, hogy Európa miként küszködött a totalitárius diktatúrával és a nyomorral az elmúlt száz évben?

Sajnálatosan csak egy öreg kontinens sivár képei ugranak be, amit a nacionalizmus, a rasszizmus, az idegengyűlölet és az antiszemitizmus hullámai gyötörnek, az 1930-as évek óta példátlan mértékben. A gilets jaunes ("sárgamellényesek")... Olaszország jobb és baloldaldali népámítóinak szövetsége... A Közép-Európában kialakuló antiliberális diktatúrák...

Már majdnem feladja, mikor az események egy költői és lenyűgöző fordulatot vesznek, Dante, Goethe és Vaclav Havel visszatérő szellemeinek képében, kik kiutat mutatnak neki a populizmus útvesztőiből és biztosítják róla, hogy a legrosszabb még nincs kőbe vésve…

A Looking for Europe egy óda Európához, és egy kísérlet Spinoza, az Osztrák-Magyar monarchia regényíróinak, Lech Walesának és Picassonak a szellemiségének feltámasztására. A Looking for Europe egy utazó előadás és egyben felhívás a demokratikus ellenállásra és a remény felélesztésére a 2019 májusában tartott európai parlamenti választásokat megelőző hetekben.

A Looking for Europe szövege, igazi Erzsébet korabeli stílusban, az utolsó pillanatig változni fog, hogy tükrözze a politikai helyzetet és az aktuális eseményeket a 20 városban, ahol előadják. Interaktív élmény lévén, a nyilvánosságot arra bátorítják, hogy az előadások előtt tegyenek fel kérdéseket a lookingforeurope.eu honlapon, majd tekintsék meg, ahogy azokat Bernard-Henri Lévy belevonja a színpadi tudatfolyamába.

A darab francia vagy angol nyelven kerül előadásra, helyszíntől függően, elektronikus feliratozással a fogadó ország nyelvén. A darab hossza 90 perc.

Bernard-Henri Lévy filozófus negyven könyv szerzője, olyan munkáké, mint a The Empire and the Five Kings, a Barbarism with a Human Face és a Who Killed Daniel Pearl? Az ő dokumentumfilmjei a Peshmerga, a The Oath of Tobruk, és a Bosna! 

Gyermekkora óta elkötelezett a totalitarizmus elleni küzdelem, és manapság a Trump és Putin bűnözői szövetsége elleni harc mellett. Ez a darab Lévy személyes tapasztalatainak a kikristályosodása.

 

Stáblista:

Hozzászólások