Színház

Köszönöm, jól! - van benne valami nyugtalanító

előadás, magyar, 2012.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

?A kezdődő tudás első jele, hogy meg szeretnél halni. Ez az élet elviselhetetlennek tűnik fel, bármi más élet elérhetetlennek. Nem szégyelled már, hogy meghalnál; kéred, a régi cellából, melyet már gyűlölsz, vinnének át egy újba, melynek gyűlöletét csak eztán tanulhatod meg. Belejátszik e dologba a hit maradéka is: hátha szállítás közben arra téved a folyosón az Úr, látja a rabot, azt mondja: - Ezt ne zárjátok be többé. Hozzám jön.?
(Franz Kafka)

?Amikor valaki kétségbeesett, ez azt jelenti, hogy még hisz valamiben. A csinos kis zene gyakran cinikus. Csendes és nyugodt, mert a zeneszerző fütyül az egészre. Ez csak tajték, nem művészet. És körülöttünk mindenütt ez van.?
(Dmitrij Sosztakovics)

"Egy kalitka madarat keresni ment."
(Franz Kafka)

"Hinni ez: felszabadítani magunkban a lerombolhatatlant, vagy még inkább: felszabadítani magunkat, vagy még inkább: lerombolhatatlannak lenni, vagy még inkább: lenni."
(Franz Kafka)

"Itt a kritika olyan emberektől érkezett, akik barátaimnak vallották magukat. Ez egészen más dolog, az ilyenfajta kritika fáj. Azt olvasták ki a XIV. szimfóniából, hogy a halál mindenható. Pedig ők azt szerették volna, hogy a zárótétel vigasztaló legyen, s azt fejezze ki, hogy a halál csak kezdet. De nem, a halál nem kezdet, a halál igazi vég, utána már semmi sem lesz, semmi."
(Dmitrij Sosztakovics)

Az 1990-ben alapított Metanoia Artopédia a "színházi társadalmon" kívülálló színházakhoz képest is kívülálló, semmilyen értelemben sem praktikus, nem kifizetődő. Ebben az artopéd szabadságban vállalja azt a tartalmi és formai építkezést/perfekcionizmust, amely időigényes és kockázatos ugyan, de amely a kísérletezés/felfedezés egyedüli lehetőségét adja. Nyomorúságosan termékeny külső/belső ingamozgás ez, a jelenvalóság, az ismeretlen és a képzelet egybegyújtó centrumában. Az Artopédlandiában foganó katarzispont létezésünk teljességéért ragyog, ha valóban kihordjuk, ellenkező esetben ott az áramvonalas, praktikus koraszülött, a halott és divatos középszer. Ma mindenütt ez van.
(Perovics Zoltán)

A(z) Artopéd Műterem előadása

Stáblista:

Hozzászólások