Színház

Magam talán középre állok

előadás, 2010.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A Poór Lili-díjas sepsiszentgyörgyi színművésznőbe 30 éve, Pilinszky János verseit olvasva, hasít bele a felismerés: "Ezeket a verseket lehetetlen színpadon elmondani, de mégis megpróbálom - vallja a művésznő. - Ennyi ideje alakul, küzd a létezésért velem együtt ez a versciklus. Ennyi idő alatt váltak barátommá, tanácsadómmá, funkcionálissá, konkréttá ezek a versek."
"Jelentős szerepek, találkozások neves rendezőkkel (különösen fontos részvétele Harag György színháztörténeti jelentőségű vajdasági Csehov-trilógiájának műhelymunkáiban, valamint Ljubisa Risztics híres Madách-előadásában) gazdagították Bicskei Zsuzsa pályaképét, melyben a kiemelkedő szerepformálásokat a színvonalas vajdasági fesztiválokon elnyert díjak által is elismerte az ottani szakmai közvélemény. Játszott szerb és angol nyelven is, és igen erőteljes, sajátos hangvételű-formavilágú egyéni előadóestjeivel (Kígyóölő, Psziché, Asszonytánc, Magam talán középre állok, stb.) hamarosan a magyarországi vendégszereplések révén szélesebb körökben is ismertté vált színes egyénisége.
Természetesen e kivételes eredmények mögött szívós akarattal végzett munka, folyamatos tanulás, a fárasztó tréningek számolatlan órái, a tökélyre való rendületlen elszántság, sokszor az emberi teljesítőképesség határait feszegető, teljes életformát igénylő megszállottság állt. A Soros Alapítvány ösztöndíjasaként életében igen szerencsésnek mondható találkozásokra került sor a németországi táncszínházak élvonalbeli művészeivel, köztük a világhírű, legendás Pina Bauschsal, valamint Robert Wilsonnal, a párizsi Jel Színház vezetőjével, Nagy Józseffel, tanulmányozhatta a korszak meghatározó mozgásszínházi technikáit, a buttót, a pantomimet, a Graham-technikát, s a budapesti RS9 színházban újabb műsorokkal jelentkezett, melyek az előadóművészet új útjait kereső állomásai életpályájának.
Színészként, dalszerzőként, költőként, saját köteteit illusztráló, képzőművészként is tehetséges, sokszínű pályájának alakulását a jugoszláviai események a 90-es években fenyegetett helyzetbe hozták. A létért és az egészségért, az alkotó személyiségének integritásáért, folytatott szívós és elszánt küzdelmei során visszatért a kezdetek helyszínére: Sepsiszentgyörgyön az ottani műhely mentora, Bocsárdi László segített az erdélyi színpadra való visszatérését Mihai Măniuţiu immár híressé vált Médeia előadásában. E visszatérés szakmai és közönségsikerét a marosvásárhelyi látványszínházi fesztiválon, a gyergyószentmiklósi Nemzetiségi Kollokviumon, a POSZT-on (Pécsi Országos Színházi Találkozó) kiváltott visszhangok és díjak jelzik." - Kovács Levente

A(z) Kolozsvári Állami Magyar Színház előadása

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások