Színház

Mária főhadnagy

operett, 2023.

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

Hogyan válik egy tizennyolc éves, szerelemről ábrándozó fiatal lány, Lebstück Mária az 1848-as szabadságharc honvédhuszár főhadnagyává? Mi történik, ha kalandos életútjához csodálatos zenét és dalokat, vérpezsdítő táncokat és sok-sok humort keverünk, amit áthat az 1848-as forradalom mámora, hite és a szabadság sosem múló vágya? Huszka Jenő történelmi ihletésű operettje a Budapesti Operettszínházban két felvonásban, fiatalos lendülettel mutatja be a fordulatokkal teli történetet a bécsi forradalom kitörésétől a magyar szabadságharcig.

A(z) Budapesti Operettszínház előadása

Bemutató időpontja:

2023. március 10., Budapesti Operettszínház

Stáblista:

Hozzászólások

10/10
mariposahercegno 2023 márc. 11. - 12:38:53 10/10
Mária Főhadnagy 2023.03.10 Első szereposztás
Tegnap este felgördült a függöny, egy újabb operettbemutatónak tapsolhatott a Budapesti Operettszínház közönsége. Huszka Jenő 1942-ben megírt operettje kiemelkedik az elmúlt évek sikerdarabjai közül. A darab ugyanis az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején játszódik, középpontjában pedig Lebstück Mária áll, aki nő létére egészen főhadnagyi rangig vitte. A darab Mária útját köveri végig, amint nénje Antónia, valamint a bolondos szabó Zwcikli Tóbiás segítségével átjut az Osztrák határon, majd férfi ruhát öltve a magyarok oldalán harcol az ország függetlenségéért. Persze teszi mindezt azért is, hogy bebizonyíthassa szívszerelmének Jancsó Bálintnak, hogy tévedett vele kapcsolatban.
A darab erőssége több dologban is rejlik. Az egyszerre hét helyszínt is megjelenítő csodaszép díszlet, az igényes korhű, ám mégis rafinált jelmezek és a fülbemászó dalok, ám a darab pikantériája mégis a karakterekben rejlik.
Széles Flóra - Lebstück Mária: Flórát számos szerepben láthatják a nézők. Olykor jókat komédiázik a Csárdáskirálynő Stáziaként, máskor Emma Carewként csal könnyeket a nézők szemébe. Első alkalommal mutatkozott be primadonnaként és felmerülhet a kérdés: Miért is nem játszott már korábban is ebben a szerepkörben? Flórában minden meg van ami egy primadonnát primadonnává teszi: Gyönyörű jelenség, határozott és erős játékkal, gyönyörű énekhanggal. Máriája szerethető, tűzrőlpatttant lány, aki ugyanolyan hevesen lángol mind hazája, mind Jancsó Bálint iránt.
Laki Péter - Jancsó Bálint: Péter a szímház vezető tánckomikusa, a Csárdáskirálynő, a Marica Grófnő és a Mosoly Országa tánckomikusait egytől egyik sajátos humorával teszi színessé és eredetivé. Bonvivánként előszőr láthatta a színház közönsége, és beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Jancsója igazán szimpatikus figura volt, aki bármilyen huncutságra képes hogy meghódítsa az ő Máriájának szívét.
Fischl Mónika - Farkasházy Antónia: Mónika a színház vezető primadonnája, aki szebbnél szebb operettekben mutathatta meg azt ami benne rejlik. Finom elegancia, kacérság, határozott kiállás jellemzi játékát, nem volt ez másképp ez alkalommal sem. Antóniaként egy olyan nőt jelenít meg, aki bár évekig hordozott szívében egy beteljesülhetetlen szerelmet, mégis mer még hinni hogy rátalál a nagybetűs szerelemre. Mária cinkostársa, szinte anyjaként szereti a lányt.
Dolhai Attila - Draskóczy Ádám: Akik ismerik Attilát tudják milyen odaadással és szeretettel képes megjeleníteni egy egy karaktert, ez ezúttal sem volt másképp. Draskóczy Ádám szerepe bár nem volt túl nagy, mégis a darab minden fontos pillanatában jelen volt. Őszinte szerelme Antónia iránt és kitartása pedig meghozta gyümölcsét a darab végére.
A humor nagyágyúi Szendy Szilvi és Dénes Viktor vicces helyzetek és mondatok közepette évődtek egymással, míg ők is révbe nem értek.
Külön szeretném még kiemelni és egyúttal gratulálni Kiss Zoltánnak, Langer Somának és Dézsy Szabó Gáborban a nagyszerű szerepformálásokért :)
Végezetül pedig szeretnék néhány szót szólni a rendezésről. Homonnay Zsolt már több alkalommal bizonyította rátermettségét rendezőként, valódi ünneppé varázsolva a színházat csodálatos gáláival, ám ezalkalommal végleg bebiztosította magát mint rendező. Nem lehet elégszer megköszönni azt a sok befektetett időt, energiát és munkát.