Színház

Szigorúan titkos, avagy vaskosan erkölcstelen (A. T. bűnös élete)

színmű, 2015.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Mi történik, ha egy kőszínházban összejön egy csoport fiatal színész, és szabadidejükben próbálni kezdenek? Egy kitűnő előadás. A színész és dramaturg Tomáš Dianiška körül formálódó csoport 2010-ben jött létre. A Szigorúan titkost "A lehetetlen fizikája" című könyv inspirálta. Eredeti módon dolgozza fel Alan Turing, a modern informatika megalkotójának történetét - egyfajta példázatként, hogy hogyan befolyásolja az embert a környezete és a rendszer, amelyben él. Alan Turing nem csak arról ismert, hogy hozzájárult az Enigma kód megfejtéséhez és a Wehrmacht legyőzéséhez a második világháborúban, hanem arról is, hogy nyíltan beismerte, meleg. A homoszexualitás Turing idejében bűncselekmény volt, és a zseniális matematikust is hormonális kezelésre ítélték "átnevelési" célzattal.

A darab rendezője az alig harmincéves Braňo Holiček, aki nemcsak Az Év Felfedezettje díjat nyerte el 2013-ban, hanem a prágai Ypsilon stúdiószínpad művészeti vezetői állását is megkapta.

A homoszexualitás napjainkban már nem bűncselekmény, de az intoleráns és diszkriminatív megnyilvánulásokért továbbra sem kell messzire menni.

A(z) Katona József Színház előadása

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Edmond Dantes 2015 máj. 18. - 09:22:50
Három évvel az azonos témájú Kódjátszma c. film fogatása e l õ t t (!) mutatta be az Alan Turing életérõl szóló háromszereplõs darabot a libereci F.X. Salda Színház, a két szerzõ egyike egyben a darab címszereplõje, Tomás Dianiska, másikuk pedig a rendezõ, Brano Holicek. Erõs, bátor, emlékezetes elõadás: egy csehországi "vidéki" színház produkciója, egy nagy ember nagy személyes drámája, átszõve a számunkra nem ismeretlen, csak olykor szokatlan, helyenként már-már abszurdba hajló cseh humorral...egy igencsak "nem-humoros" történetbe ágyazott életpályáról. Egy Liberec-nagyságú magyar város színházának mûsorrendjébe ez a darab aligha "férne be", napjainkban kiváltképpen nem. A budapesti cseh színházi fesztivál közönsége (velem együtt) nagyon díjazta.