Színház

Zene és Táncprojekt

előadás, 2009.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

1997-ben találkozott az Európai Ifjúsági Zenei Fesztiválon az Imago Tijl tánccsoport és az Európai Vakáció Kamara Zenekar, s hamarosan megszületett az ötlet, hogy együttműködjenek és kifejlesszenek egy magas szintű művészeti projektet fiatal táncosok és zenészek számára. A neerpelti Imago Tijl Tánccsoportot 1957-ben hozták létre. 12-19 éves fiúk és lányok a tánc és zene kreatív játékát adják elő, melynek középpontjában a ritmus, tér, mimika, kifejezés és költészet áll. A táncon keresztül megtanulják mások kultúráját elfogadni. Az elmúlt 50 évben számos alkalommal adtak már elő Belgiumban és külföldön, többek között nemrégen jártak Dubaiban, Kínában, Mexikóban és Dél-Afrikában. Az Imago Tijl előadásai olyanok, mintha egy meglepetésdobozt nyitnánk ki, csodálatot és örömet szerezve Önöknek, a színek és illatok, a mozgás titokzatosságába vezetnek, a vidámságtól a komolyságig, a komikus paródiáig, fenyegető hatalmak megrázó elmélkedéséig. Az 1994-ben alakult Vakáció Kamarazenekar (VaCO) eddig már 306 koncertet adott 163 különböző helyszínen 110 különböző városban és faluban Nagy-Britannia és Európa-szerte. A 16-24 éves korú tanuló zenészeket egész Nagy-Britanniából verbuválják konzervatóriumokból, egyetemekről és speciális zeneiskolákból.

2001-ben az európai és a világ más részéről érkező hallgatói létszámnak köszönhetően megalakult az EVaCO (Európai Vakáció Kamarazenekar) és Sir Simon Rattle tisztelettel elfogadta az elnöklést. Az EVaCO azóta kurzusokat tartott és koncertet adott Bajorországban, Belgiumban, a Csehországban, Magyarországon, Olaszország két régiójában, Luxemburgban, Romániában és Svájcban. Ez a sikeres együttműködés egy projektet hozott létre: 70, 15 és 19 év közötti táncos előadást fog tartani egy 40 fős, konzervatóriumi hallgatókból álló nemzetközi zenekar által játszott zenére. A kompozíciókat, melyeket eljátszanak és táncolnak széles skálájú, jelen és múltbeli zeneszerzők műveiből választották ki. A koreográfusok három művet alkottak, melynek címe "Inner village" (Belső falu) a "Village Music" (Faluzene) c. kompozícióra, melyet Charles Camilleri máltai zeneszerző szerzett. Ez a tánc a fiatalok érzelmeit állítja központba, az érzelmi labirintuson keresztül vezeti őket a zeneszerző. Egy másik koreográfiát pedig Prokofjev "Klasszikus Szimfóniá"-jára készítették - békeüzenettel - és a harmadikat, Mozart 21. vonósnégyesére, melyben 2 fiatal nő kétségbeesetten keresi a szeretteit. A projekt nemcsak a táncra koncentrál, mivel az angol zeneszerző Richard Shephard írt egy szimfonikus verset, melyet a "Brémai Muzsikusok" c. mese ihletett. Ebben a produkcióban a közönség is aktív szerepet kap és egy mesemondó is közreműködik.
A nagy finálé Jacques Ibert's "Divertissement" c. műve lesz, erre az alkalomra "Parbleu" címmel, ez egy komikus koreográfia halálosan komoly tartalommal, vagy talán éppen fordítva?

A(z) Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ előadása

Hozzászólások