Zenekar

The King's Singers



Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Az együttest negyven éve a cambridge-i King's College diákjai alapították. Koncertjeiken egyaránt válogattak a könnyedebb és a fajsúlyosabb számokból. Néhány év alatt Anglia egyik elsőszámú együttesévé váltak, majd turnézni kezdtek szerte a világban, s egyedi hangzásukkal, szellemes előadóstílusukkal sikert sikerre halmoztak.A középkortól a reneszánszig, a romantika korától a kortárs zenéig, a popzenétől a népzenéig - repertoárjuk minden műfajt felölel. Nemcsak a világ legnagyobb koncerttermeiben, hanem Európa számos katedrálisában is adtak már koncertek, s a királyi család számára a Windsori Kastélyban mutatták be tudásukat. Kiemelkedő és változatos azon zeneszerzők sora, akik kifejezetten a King's Singers részére írtak darabokat: Ligeti György, Krzystof Penderecki, Luciano Berio, Peter Maxwell Davis, Ned Rorem. Kivételes művészetük nemcsak a koncertek és a felvételek, de a Royal College of Music-on végzett oktatói munkájuk és a világ különböző pontjain tartott mesterkurzusaik révén is tovább él.

A jelenlegi (2022) felállás:
Patrick Dunachie - kontratenor
Edward Button - kontratenor
Julian Gregory - tenor
Christopher Bruerton - bariton
Nick Ashby - bariton
Jonathan Howard - basszus


Hozzászólások

10/10
Nótárius 2018 okt. 22. - 00:39:59 10/10
A King’s Singers-ről itt még semmi?!? Nna, igazítsunk ezen a dolgon! Friss élménnyel, nemrég érkeztem haza az idén 50 éves fennállását ünneplő együttes magyarországi, teltházas koncertjéről. Bensőséges rejtelmű hangulattal indult az előadás: az elsötétített színpadra világító képernyős tabletekkel (?) érkezett énekesek, az első számukat is úgy adták elő, hogy csak az arcukat világították meg a kottaként (is) használt tabletek. A teltházas koncerten a rá jellemző stílus-sokoldalúságát, tökéletes tisztaságú, különleges együtthangzását jó ízléssel csillogtatva, megérdemelten nagy sikert aratott az együttes! Külön említést érdemel, hogy a felkonferálásaik nemcsak tartalmasan informatívak, hanem
humorosan szórakoztóak is voltak. A siker koronája pedig, Kodály Zoltán Esti dal-ának ráadáskénti elődása volt a megintcsak elsötétített színpadon!