Panoráma, nyugalom, kőtenger, Hegyestű - járjuk be a csodálatos Káli medencét!

Ha már vágyunk a Balaton közelségére, de még úgy érezzük, hogy nincs miért odautaznunk, mert még korai fürdőruhát húznunk, élvezzük ki a tavaszt, és nyugodtan induljunk útnak, csak álljunk meg egy kicsit feljebb: irány a Káli-medence!

A Balaton-felvidék térsége ezer csodát rejt, tiszta és ízléses, takaros kis falvai nem fognak csalódást okozni.

A Káli-medence a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. Északi részén a Fekete-hegy nyúlik el, a déli pereméhez már közel van a Balaton.

A Balaton-felvidék egykor monogenetikus (tehát összetartozó, inkább kisméretű kitörések sorozata egy jól körülhatárolható helyen – jelen esetben egy medence) vulkáni működés színhelye volt.

Számos látványosság, étterem, borászat és kiránduló út vár ránk, sokszínű pezsgés, de mégis nyugodt és változatos, zöld táj, amely a Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik legértékesebb területe.

Ha szeretnénk egységében látni, hogy hol is vagyunk tulajdonképpen, érdemes megmászni a medence északi részén magasló Fekete-hegyet, innen belátni az egész térséget, csodálatos panoráma tárul elénk.

Monoszlót érintve felsétálhatunk a 337 méter magas Hegyestűre. A megmaradt 50 m magas bányafal megmutatja nekünk az 5-6 millió évvel ezelőtt aktívan működő bazaltvulkán belsejét. A megdermedt láva sokszögletű, függőleges oszlopok ezreibe vált el, a látvány európai viszonylatban is ritkaságnak számít.

A medence közepén (Kővágóörs és Köveskál között ) található a Kornyi-tó, ami a vízimadarak kedvence, a mintegy kétharmadát beborító nádas és a mellette elterülő vizes-nádas területek ideális fészkelő helyet biztosítanak számukra. A tó mellett található Veszprémi Imre „Emberi komédia” című szoborcsoportja.

Ha betérünk Salföldre, ott érdemes ellátogatni a majorba, ahol régi szekerek, állatok között és növénykertben is sétálgathatunk, naponta pedig lovasbemutatóval szórakoztatják a látogatókat. Salföld határában található a Kőtenger, ami a Pannon-tenger aljzatának maradványa.

A falu melletti erdő izgalmas dolgokat rejt, ott bújik meg egy rövidebb séta után egy pálos kolostor-rom, romantikus és páratlan látványt nyújt az eldugott román-gótikus rom.

Innen továbbmenvén érdemes Kékkúton feltölteni a vizes palackokat a Theodora-forrásból: a savanyúvíz a bizánci Theodóra császárnő kedvenc itala volt hajdanán. Ez a víz is a vulkánosság egykori emléke. Ezek után elindulhatunk a tanösvényen, ami a Káli-medence belsejének földtani, víztani, zoológiai és botanikai értékeit mutatja be a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén. Itt kirándulva 15 állomáson keresztül ismerkedhetünk meg a térség természeti kincseivel, gazdag vízkészletével és a Theodora ásványvizek eredetével. Az ösvényről tájékoztató kiadvány és áttekintő térkép is készültA gyalogosan is kellemesen bejárható 8 km-es útvonal egész évben ingyenesen látogatható.

Ha mégsem a tanösvényt választjuk, a forrástól száz méterre Kékkút felé található egy fehér kőkereszt, itt vezet az az út, ami Mindszentkállára vezet. Ennek és a többi közeli falu településeihez (Szentbékkálla, Köveskál, vagy Kerekikál, Sóstókál) neve is a honfoglalás körül itt letelepedett Kál nemzetség emlékét őrzi.

Ha megéheztünk, akkor irány Köveskál, a Kővirág Panzió és Étterem, ahol friss és egészséges, ínycsiklandó ételek várnak minket. Ha pedig impozánsabb fogásokat szeretnénk, megebédelhetünk a Káli Art Innben.

Ha friss hozzávalókból főznénk, akokr pedig kihagyhatatlan minden vasárnap a Liliomkertben a Káptalantóti piac.

Egy ebéd vagy vacsora után érdemes közelebbo ismeretséget kötni a helyi borokkal, meglátogathatjuk pl a Laposa pincészetet Badacsonytomajban, ahonnan csodás kilátás nyílik a Balatonra és a tájra, de a Szeremley Borház is hangulatos helyen fekszik.

Ha pedig kicsit felmelegszik az idő, irány Ábrahámhegy, Révfülöp, Zánka, és kezdődhet a csobbanás!