Idén gasztroforradalom indult a Balatonnál, BeachFood-program néven

Egy újfajta gasztronómia van kialakulóban a Balatonnál - a beach food olyan ételeket takar, mint a Bazalt Burger, a Balcsi Bagel (avagy Körkiflit), a Vízikutya (balatoni hot dog, halkolbásszal), valamint a Vitorlás saláta (a csopaki Márga vitorla alakú harcsapástétommal készített salátája), Bergmann Ernő által kreált borfagylaltok vagy az olaszrizlinges sajtkrémmel készülő ételek, illetve a Kredenc borkoktélok, vagyis az új balatoni strandbisztró trendre jellemző fogások.

Amikor a Balatoni Kör tagjai pár hete egy óriás kehely megtöltésével megnyitották a fröccsszezont a keszthelyi móló előtt, akkor látványos akciójukkal a vezető balatoni borászok és vendéglátósok a tópart gasztronómiai és büfékultúrájának megújulására hívják fel a figyelmet. Éppen ezért mutatták be a nagyvárosi Street Food divat kihívására adott balatoni válaszként idén meghirdetett BeachFood programjuk fő újdonságait: a Terasz Burgert, a Balcsi Bagelt (avagy Körkiflit) és a Vízikutyát (balatoni hot dog, halkolbásszal), a házigazda Bezerics Dániel specialitásait.

Ezek az ételek nemcsak nevükben különböznek a globális Street Food mintáktól, hanem elkészítési módjukban és fő alapanyagaikban is sikerült sajátosan balatonivá tenni mindegyiket. Itt a várva várt bizonyíték, hogy van élet a fáradt olajban sült hekk és lángos világán túl!

A balatoni strandbisztró kultúra megújulása érdekében felhívást intéznek minden minőségi vendéglátás iránt elkötelezett balatoni büféshez, illetve éttermeshez, hogy minél többen vegyenek részt a BeachFood programban,

- akár azzal, hogy egészséges, jó minőségű helyi alapanyagokból készítenek egyszerű, de kreatív, nyárias, igazán balatoni stílusú ételeket,

- akár azzal, hogy elküldik a Balatoni Körnek, illetve most induló BeachFood blogjuknak saját specialitásaikat és segítenek kommunikálni, hogy hol találhatók ilyen nívós strandbisztró stílusú ételek közvetlenül a tóparton, vagy bárhol a Balatonnál.

Az új trend már több helyen megjelent a tó körül, de a Balatoni Kör szeretné mindazokat népszerűsíteni, akik partnerek régiós gasztronómiájuk megújulásában, hogy ne csak a legelegánsabb éttermekben vagy gyertyafényes vacsorán lehessen megkapni a Balaton ízeinek és hangulatának legjavát, hanem akár a strandokon, partközeli bisztrókban vagy gyorséttermekben is igazán jót és kreatív ételeket kaphassunk, ami nyilván mindenkinek jó hír lehet.

 

 

(Fotó: Sebestyén Blanka, Penzer Gyula)