A nagy zabálás

Adam Richmant sokáig a legszerencsésebb embernek tartottam, mert ő az, aki évekig, minden forgatási napon torkos csütörtököt tarthatott és minden földi jót felzabált, amit elétettek.

A Fald fel Amerikát! sorozatban ráadásul nem fukarkodnak az étellel és bónusznak még bejárhatta vele az egész USA-t . Az alapkoncepció az volt, hogy Richman meglátogat egy-egy várost, ahol betér annak híres éttermeibe, bemutatja az ott készülő gasztronómiai jellegzetességeket, majd a végén szó szerint halálra zabálja magát egy verseny keretén belül. Olyan ételekkel nézett már farkasszemet, mint egy másfél kilós fahéjas csiga, egy 107 cm-es pizza, de evett a világ legjobb BBQ oldalasaiból vagy a legcsípősebb szellem chilivel készült hamburgereiből.

A műsor utolsó része mindig az adott étterem versenyéről szól, ahol Richman egymaga ül le az irtózatos mennyiségű kaja mellé, vagy versenyt eszik egy helyi erővel. Az egyik emlékezetes meccsén pl. egy lapméternyi, tíz centi vastag töltött pizzát tuszkolt le a torkán, de volt öt kilós hamburger is, és ezt a szintet évadokon keresztül sikerült hoznia üzembiztosan.

A nézők viszont komolyan kezdtek aggódni hősünkért, mert a fékezhetetlen étvágya, egy idő után komolyan meglátszott Richmanen. Az addig sem bántóan sovány alkatú műsorvezető rohamosan testesedni kezdett, és ő maga is egészségügyi problémákra panaszkodott. Ezért (meg valószínűleg orvosai tanácsára) kicsit változtattak a formátumon. A negyedik évadtól már nem maga Richman teljesítette az elképesztően brutális ételkihívásokat, hanem a nézők előzetesen beküldött videóiból válogatnak ki jó képességű versenyzőket. A mindig vidám és pozitív ételimádónak így sikerült majdnem harminc kilótól megszabadulnia és azóta látszólag minden rendben van vele.

Bár rengeteg főzős és gasztronómiai sorozat fut a tévékben, ahol kifinomult ízlésű séfek és gurmék hada, már-már művészi szintre emeli az ételkészítést, mégis sok közülük meg se közelíti ennek a faék egyszerűségű műsornak a népszerűségét. A sorozat máig jelentős nézetségnek örvend és meglehetősen nagy sikert hozott Richmanek az egész világon. Talán, mert az emberek világnézettől, vallástól, fajtól és nemzettől függetlenül, egyszerűen szeretnek nagyokat zabálni.

A Fald fel Amerikát! ez idáig öt évadot élt meg, amit a magyar nézők a Spektrum televízión követhetnek.