Már megint meghalt valaki a Trónok harcában, őrület!

Mi történt Westeroson Hodor ajtós jelenete óta? Folytatjuk a Trónok harca 6. évadának elemzésfolyamát.

A Port.hun is hétről hétre kivesézzük, melyik főszereplő halt épp meg, miben tér el a sorozat a könyvektől vagy mi az, amivel az HBO sikersorozata máris beeleőzte G.R.R. Martin csigatempóban készülő regényfolyamát (a korábbi összefoglalók ittitt és itt olvashatók). Sanos a 6. évad 6. részében egyetlen másodpercre sem láttuk Tyriont és Havas Jont, nem villant se csöcs, se pöcs, és még az elvetemült Ramsey Bolton sem ölt meg senkit. Az előző epizódhoz képest borzasztó halovány folytatást kaptunk, alig lehetett összekaparni öt emlékezetes jelenetet. Azért persze megpróbáltuk,

de vigyázat, innentől mindenki csak saját felelősségre olvasson tovább!

Hideg Kéz = Benjen Stark?

Hodor és Bran rémfarkasának önfeláldozó halála után természetesen mindenkit a Falon túli események tartanak leginkább lázba. Az Éjkirály zombijai (akik itt inkább olyanok, mint az Evil Dead 3 középkori csontvázai) természetesen Bran és Meera nyomába erednek, de egy köpenyes idegen megmenti kölyköket. Természetesen ahogy azt mindig is sejtettük, Ned Stark testvére, az Éjjeli Őrség eltűnt felderítője, Benjen Stark az. Sőt, valószínűleg ő volt az a titokzatos figura, Hideg Kéz is a korábbi évadokban, aki segített eljutni Bran kis csapatának a vén Háromszemű Holló és az erdőgyermekek búvóhelyére.

Bran látomásai

Azért jó a lebénult Stark-csemete frissen szerzett mágikus képessége, mert a segítségével a készítők megmutathatnak végre olyan múltbéli kulcsjeleneteket is, amiket már réges-régen látnunk kellett volna: például az őrült II. Aerys Targaryen király (Daenerys, Viserys valamint Rhaegar apja) halálát. Az már ebből a pár képkockából is kiderül őrült Targaryen-uralkodó nagyon szerette megégetni az embereket, ám sárkányláng híján ezt csak az alkimisták zöld tüzével tudta megtenni. Szerencsére Jaime leszúrta (ezt láthattuk most is egy villanásra), tettéért megkapta a Királyölő nevet, és a lázadást Ned Starkkal kitervelő Robert Baratheon ülhetett a Vastrónra. A látomásban egyébként valószínűleg Ned nővérét, Lyanna Starkot látjuk csuromvéresen - a rajongói konteók szerint ekkor szülte meg a kőtoronyban Rhaegar Targaryen gyermekét, akit később a talpig becsületes Ned a saját fattyaként, Havas Jon néven mutatott be mindenkinek.

Sam végre tököt növesztett

Ahhoz képest, hogy a könyvben Sam és Szegfű Aemon mesterrel együtt sietnek a Mesterek városába, kiokoskodni hogyan lehet legyőzni a a zombikat és a Másokat, a sorozatverzióban ráérősen cseverésznek Sam családjával. Szegény dagit megint jól megszégyenítette a csökönyös, ráadásul segghülye faterja, pedig a kandallópárkányon tartott kard, az Átokszív igen jól jönne a csak sárkányüveggel és valyriai acéllal sebezhető Mások ellen. Naná, hogy az éj leple alatt Sam suttyomban lenyúlja!

Drogon látványosan visszatért

Daenerys fekete bárány fekete sárkánya, Drogon mindig elkóborol, de mindig a dramaturgiailag legfontosabb jelenetekben tér vissza az anyukájához. Most sem volt ez másképp - bár a kis gyík msotanra már pont úgy néz ki, mint az AD&D szerepjátékkiegészítők kincshalmokat őrző, tűzet fújó, mérges vörös sárkányai.

Daenerys a szegény ember Mel Gibsonja

Nekem legalábbis azonnal A rettenthetetlen-béli monológja jutott eszembe, amikor Daenerys meggyőzött egy légiónyi vérlovaggá fogadott dothrakit (innen a cím is, Blood of my Blood), hogy legyőzve a víziszonyukat, kövessék őt Westerosra, és segítsenek elfoglalni a Vastrónt.

Közben persze Királyvárban és Braavosban is történt egy két érdektelen dolog. Jaime és a Tryellek sereggel mentek volna a főtemplomba, hogy kiszabadítság a fogságból Margareyt, és megöljék a Főverebet a tanítványaival együtt, de végül nem került sor a hercegnő pucér szégyensétájára, mert a vallási fanatikusok a maguk oldalára állították a naiv Tommen királyt. Ayrának ezalatt egy kontinenssel odébb annyira tetszik az essosi Shakespeare színitársulat előadása, hogy már nem is akarja megölni a dús keblű színésznőt. Ráadásul előkotorja az orgyilkosképzés előtt elrejtett kardját, a Tűt is a kövek alól, amire szüksége is lesz, mert Jaqen H'ghar nagyon meg fog orrolni rá az újabb tétovázásáért és árulásáért. Persze ezek egyáltalán nem olyan érdekes események, mint ami Westeros északi részén zajlik, reméljük, az utóbbiból sokkal többet kapunk a 7. részben.