Fesztiválok advent idején

Ha nem tud otthon tartani az advent fahéjillatú melege, és rettentő ideges leszel a karácsonyi díszítésláz fenyegetően közeledő kényszerzubbonyától, akkor irány az utca hidege, ahol ünnepi fesztiválok és forralt bor zsibbaszt jótékonyan az elfogadás végső fázisába!

Kezdjük kicsit kijjebb, de családiasabb hangulattal! Idén is felölti ünnepi pompáját az óbudai Fő tér és Szentlélek tér! Az ’Advent Óbudán’ elnevezésű nagyszabású rendezvénysorozat karácsonyi programjai meghittséget varázsolnak a karácsonyvárás időszakába. Zenei fellépők sora, gyermek programok, kézműves vásár, valamint ízletes falatokat kínáló gasztrosétány várja a látogatókat november 30-tól december 23-ig.

Zenél majd a Dresch Vonós Quartet, az Eastwing Group, a cimbalomművész Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band, az Adventi Titoktok műsorral érkezik Bognár Szilvia és zenekara, fellép a Muzsikás Együttes, a Makám, a Magyar Vista Social Club, a Romengo. A tradicionális Adventi Adománygyűjtés során idén az Elveszett Állatokért Alapítványt lehet segíteni. Óbuda ebben az évben is karitatív karácsonyfát állít, amely az ünnepek elmúltával rászoruló családokon segít majd, ugyanis a 16 méteres, 40 tonnás hangulatos fényjátékkal megvilágított ’Adományfa’ a legjobb minőségű tűzifából épül. A Fő téri és a Szentlélek téri programokon kívül a kerületben működő kulturális intézmények, templomok is számos ünnepi programokat kínálnak az adventi időszakban. A rendezvénysorozat keretében a Fő téren és a Csobánka téren jégpályák nyílnak majd, amelyek használata minden időpontban ingyenes!

Vegyétek az irányt a város szíve felé! Immár hatodik alkalommal, Budapest kitüntetett terén, a Városháza parkban rendezik meg az öt héten át tartó Advent Budapesten téli fesztivált és karácsonyi vásárt, melynek egész ideje alatt ingyenes, hangulatos programokkal, közösségi eseményekkel hívják fel a figyelmet az összetartozás fontosságára. A fesztiválon hétköznap délelőttönként óvodás és iskolás csoportokat látnak vendégül, akiknek apró ajándékokkal kedveskednek, bibliai mesesorozatot indítanak számukra, közös énekléssel, olvasósarokkal, játékos foglalkozásokkal várva őket. A rendezvényt megnyitó Karácsonyfa-díszítő Piknikkel, valamint az adventikoszorú-díszítés fortélyaiba bevezető kézműves foglalkozásokkal a családokat is szeretettel várják. A téli fesztivál napjain számos koncert, művészeti iskolások, amatőr formációk, kórusok szórakoztatnak, melyen a fiatal generáció művészi produkciói is bemutatkozási lehetőséget kapnak. Az „Iskolakapun kívül” program diákjai és határon túli fellépői hagyományőrző műsorokkal készülnek. A vásár attraktív látványossága lesz a fényliget. Idén is kiállítják a kisiskolások környezettudatosság jegyében díszített karácsonyfa-installációit, melyen immár hagyományosan több száz gyermek vesz részt. A programért köszönet jár a gyerekeket nevelő óvónőknek és tanároknak is, akiknek gondoskodó munkája és szeretete nélkülözhetetlen az életben! December 2-án 17 órakor Budapest idei első adventi gyertyájának meggyújtásával a város is fénydíszbe öltözik, december 8-án pedig találkozhattok a Mikulással. A vasárnapi közös gyertyagyújtások meghittségét a vásár egész ideje alatt zajló programok és a minden korosztály számára élményt nyújtó együttlét adja. A szombat és vasárnap délelőtt a gyerekszínházi és báb előadások, valamint a kézműves foglalkozások ideje, a vasárnapi közös gyertyagyújtások előtt betlehemes játékok varázsolják igazi élménnyé a fesztivált, péntek és szombat esténként pedig profi előadók koncertjeit élvezheti majd a közönség felnőtt korosztálya.
Legyetek ott idén is Budapest legcsaládiasabb karácsonyi fesztiválján! 

A belvárosból irány a hegyvidék, hogy felfrissüljünk! Ingyenes családi és gyermekprogramok, kézműves foglalkozások, koncertek, kortárs iparművészeti vásár, adventi gyertyagyújtás, élő betlehem a Várkert Bazárban az adventi vasárnapokon. Napközben Kolompos együttes, Meseerdő Bábszínház, Klárisok zenekar, Netz produkció, Grimm-busz Színház, Kárász Eszter és az Eszter-lánc, Maszk bábszínház, majd esti programok, koncertek. 

Ha nagyon megcsípett a Várkert téli szele, ugorjunk vissza Pestre, kicsit arrébb, távolabb a belváros forgatagától, levezetni a maradék mozgásigényt és forralt alkohollal felkészülni a hazatérésre, hogy legjobb legyen. A közkedvelt Vörösmarty téri és Szent István téri adventi forgatagoknak több „kihívója” is akad már idén. Természetesen ez a még szélesebb programkínálat csupán erősíti Budapest sajátos karácsonyi arcát. Ingyenes Duna-parti jégpálya, adventi forralt bor, street food, folyamatos programok, ingyenes koncertek. Ez a Bálna Advent amely december 3–tól 24-ig tart. Az advent a forraltborozás, finom fahéjas sütemények készítése és fogyasztása mellett természetesen a kis vásárokról is szól, ez pedig a Bálna Adventen sem lesz másképp. Faházakból kínálnak majd termelői finomságokat, kézműves termékeket és mindent, ami kedves ajándék lehet karácsonyra. A hangulatot fokozza a Bálna jégpályája is, amely kicsiknek és nagyoknak egyaránt szuper program lehet. A Bálna Budapest háromhetes programsorozata teljes egészében ingyenes, így koncerteket, performanszokat látogathatunk majd, forró bögrével a kezünkben. A december 3-i megnyitó sztárvendége a TNT-ből ismert Dobrády Ákos lesz, de további nívós művészek is csatlakoznak a fesztiválhoz.

Természetesen kiragadott példáink csak kis, de annál reprezentatívabb szeletét teszik ki a főváros adventi életének.  Ha meguntad otthon, vagy csak kicsit lazítanál a feszesre hangolt ünnepi készülődésen, több kisebb, helyi adventi sokadalomba futhatsz bele az utcán, elég lesz lemenni akár a  legközelebbi kocsmába, de ha igazi forgatagra, kivilágított és hangos zsúfoltságra vágysz a tevékeny kikapcsolódáshoz, mindenképpen látogass el valamelyik fentebb idézett helyszínre is!