10 adventi gyerekkoncert - nem csak gyerekeknek

Ha egy kis tánccal és zenével hangolódnátok a karácsonyra, akkor mi ezeket a családi koncerteket ajánljuk advent idejére!

Gryllus Vilmos: Nótás Mikulás

Buda Entertainment & Gastro Budapest - december 6., 9.30 és 16.00
Rózsa Művelődési Ház Budapest - december 9., 11.00
Óbudai Fő tér - december 23., 15.00 - Ingyenes

A Nótás Mikulás című műsorban a tél és a téli ünnepek énekei szerepelnek, elsősorban persze Mikulás és Télapó dalai. Mikulással a névnapján, december 6-án találkozhatok, de énekelhettek a Karácsonyról, az Újesztendőről és a farsangról is, hiszen Télapó szolgálata csak ekkor, a tavasz kezdetén ér véget.

Kiskalász Zenekar: Sünkarácsony

Óbudai Kulturális Központ - december 5., 10.00

A zenekarnak három lemeze jelent meg Bartos Erika megzenésített verseivel: a Zsákbamacska, a Százlábú és a Hepehupa. A Sünkarácsony koncertjükön az ünnepváráshoz és a téli hangulathoz kapcsolódó dalokkal várnak benneteket, szüleiteket, nagyszüleiteket, valamint a Mikulást és a karácsonyt.

Klárisok: Mikulásváró mesekoncert

Buda Entertainment & Gastro - december 7., 11.00

A Klárisok mesekoncert előadásában a népzenészként és világzenei produkciókból is jól ismert muzsikusok és Korzenszky Klára énekes mesébe ágyazott interaktív koncertjére hívnak kicsiket és nagyokat. A táncos népi játékok és dalok az égitestszabadító tündérmese fonalán, a hős Napvitéz vándorútja mentén rendeződtek a szimbólumok kapcsolódásával egységes egésszé.
Mézes-Bábos Mesefesztivál

Kolompos: "Kiskarácsony, nagykarácsony"

Szentlélek tér - december 7., 17.00 - Ingyenes
Puskin mozi - december 9., 10.00
Müpa - december 15., 11.00
Benczúr Ház - december 16., 10.30

A december a hideg évszak beköszöntét jelenti, az emberek mégis meleg szívvel gondolnak rá, hiszen közeleg a Karácsony, a szeretet, a Fény ünnepe. Ez az időszak a népéletben tele van babonás és vallási rítusokkal: Miklós napi alakoskodás, lucázás-kotyolás /termékenységi babonák, Luca széke készítés, boszorkány meglesés/, illetve a kis Jézus megszületését köszöntő Betlehemezés.

Katáng: Köddé vált Mikulás

Kaszásdűlői Kulturális Központ - december 8., 16.00

A Mikulás teli puttonnyal elindult, hogy ajándékot vigyen a mesék szereplőinek. Csakhogy út közben nagy baj történt. Nyoma veszett, köddé vált. Senki se látta. Nem marad más hátra, mint útra kelni, és megkeresni őt a mesék földjén, ha törik, ha szakad. Különben nem érkezik meg időben a gyerekekhez. És azt ugye senki sem szeretné? Még az is előfordulhat, hogy csak a varázslat segíthet. A műsorban megzenésített versekből kerekedik ki a történet.

Farkasházi Réka és a Tintanyúl: A család a legnagyobb kincs (karácsonyváró koncert)

MOM Kulturális Központ - december 9., 11.00 és 14.00

A zenekar vidám, karácsonyváró koncertjén felhangzanak régebbi kedvenc bulizós dalok, és az ünnepre készülődés dallamai mellett vadonatúj családi slágerek is, amelyek Farkasházi Réka és a Tintanyúl készülő új Családi Albumán szerepelnek majd. A nagy érdeklődésre való tekintettel ebben az évben dupla koncert lesz, 11 és 14 órától is lehet együtt bulizni Rékával és a zenekarral.

Karácsonyi Ringató

Müpa - december 12., 9.45 és 11.00

Már hagyomány, hogy a Ringatót rendszeresen látogató gyerekek és szüleik karácsonykor együtt ünnepelnek a Művészetek Palotájában. Ilyenkor megtelik az Üvegterem énekelni, játszani szerető anyukákkal, apukákkal, gyerekzsivajtól, vidám énekszótól lesz hangos az előcsarnok.
Az ünnepi alkalomra a házigazda, dr. Gállné Gróh Ilona meghívja tanítványait és muzsikus barátait is. Idén két kiváló népzenész, Vakler Anna énekes, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszakának oktatója, és Varró János, a székesfehérvári Hermann László Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola tanára - számos népi hangszer mestere- lesz a Ringató vendége. Az ő muzsikálásuk teszi még emlékezetesebbé a „Ringató-család” karácsonyi együttlétét.

Rutkai Bori Banda: Kiskarácsony

Barabás Villa - december 16., 11.00

Ahogy az adventi naptár ablakai reggelente új meglepetésekre nyílnak ki, úgy nyílnak a Rutkai Bori Banda téli kalendáriumának dalai is. Megleshetitek, hogyan utazik szánkóján a Hócsalád, téli estéken hogyan keringőznek a csipkefehér kavargó hópelyhek, a mesebeli fehér dombokon pedig együtt csúszhattok sítalpakon a Hóváróval. Csizmacsacsacsával, vidám téli zenékkel, közös játékokkal és Bori színpompás horgolt bábjaival várják a táncoslábú közönséget, kicsiket és nagyobbakat egyaránt.

Kárász Eszter és az Eszter-lánc mesezenekar: Hóhullásban - Ingyenes

Városháza Park - december 21., 19.00

Mikulásváró interaktív mesekoncert gyerekeknek és gyerek-lelkű felnőtteknek. A sűrű téli erdő ezernyi titkot, hangot és varázslatot rejt, és a havas mesében talán a Mikulás nyomaival is találkozunk. Mire átérünk az erdőn, telerakjuk a puttonyunkat sok zenével, dallal és nevetéssel. A koncerten megelevenedik a történet a zene, bábok, és persze a gyerekek segítségével, és együtt indulunk a tél titkainak nyomába.
Advent Budapesten - Téli Fesztivál és Karácsonyi Vásár

Kaláka: Szabad-e bejönni ide betlehemmel?

MOM Kulturális Központ - december 23., 9.30 és 11.30

Mikor a betlehemesek karácsonykor házról-házra járnak, üdvözlő versük végén ezt kérdezik: Szabad-e bejönni ide betlehemmel? A Kaláka együttes karácsonyi hangversenyének kerete ez a betlehemes játék. A műsorban elhangzanak magyar és más nemzetiségű karácsonyi népdalok, régi egyházi énekek, karácsonyi versekre írott Kaláka dalok. 1987-ben jelent meg ez a lemez. Azóta járnak a Kaláka-betlehemesek adventkor "házról-házra", templomról-templomra, iskoláról-iskolára, színházról-színházra.