A királynő postája - 270 éves Mária Terézia Postapátense

A Mária Terézia postapátense kibocsátásának 270. évfordulója alkalmából megrendezett kiállítás a postatörténet egyik legfontosabb fejezetének állít emléket.

III. Károly 1722-ben állami kezelésbe vette a postát, lánya, Mária Terézia pedig részletes szabályrendszer megteremtésével tette hivatalszerűvé a működését. A felvilágosult abszolutizmus szellemében született intézkedések – az 1748-as postapátens, majd a delizsánsz járatok megindításáról szóló rendelet – megteremtve a rendszeres és megbízható levél-, pénzküldemény  és csomagszállítást, kijelölték az utat a modern „posta” kialakulása felé.

A kiállítás ezt a korszakot idézi meg, átfogó képet adva a postatörténet „előfutár”, vagyis a  bélyeg bevezetése előtti korszakáról a Bélyegmúzeum gazdag és sokszínű gyűjteményéből válogatva. A
korabeli postai küldeményeken nyomon követhető a postakezelési jelzések kialakulásának folyamata, valamint megtudhatjuk, mi fán terem a postamesteri bélyegző és némelyikük miért teszi szenzációs filatéliai értékké a lenyomatát hordozó levelet.

A tárlat második része Mária Terézia, az európai történelem és a korszak egyik legmeghatározóbb asszonyának életébe, politikai küzdelmeinek, modernizációs törekvéseinek, családi viszonyainak részleteibe enged bepillantást eredeti és kiemelkedő értékű filatéliai dokumentumok felhasználásával, amelyeket 2017-ben a Gärtner aukciós háztól kapott ajándékba a múzeum a magyar bélyeg megszületésének 150. évfordulója alkalmából.

A kiállítás 2018. december 14-től 2019. május közepéig lesz látható a Bélyegmúzeumban (1074
Budapest Hársfa u. 47., http://www.belyegmuzeum.hu/).