Palotahíradó

Megyújult és augusztus 18-án újranyílik A királyi palota - A kultúra vára. A Budavári Palota története1686-tól napjainkig című állandó kiállítás

A Budavári Palota az ország történetének egyik emblematikus épülete. A kiállítás az elpusztult középkori királyi rezidencia helyén 1686-tól, Buda töröktől való visszafoglalásától az 1960-as évekig kíséri nyomon az épület kiépítését.

A palota egykori dekorációjának és berendezésének megőrzött emlékei, látképek, fényképek, építészeti tervek és rekonstrukciós részletek idézik fel az épület változatos történetét. 3D-s animáció érzékelteti a palota építési fázisait, érintőképernyők, digitális képkeretek és múzeumpedagógiai állomások várják a látogatókat.

Oroszlán alakú faragványkő, forrás: BTM

A tárlat olyan érdekes tárgyakkal is gazdagodik, mint a múzeum régésze, Magyar Károly által a déli rondellánál megtalált, nőstény oroszlán alakú faragványkő, mely Sissi, Erzsébet királyné számára tervezett, magyaros kis kerti ház látványos záróköve. Az 1902-ben átadott házat az időközben elhunyt Sissi már nem élvezhette, de a Faragó Ödön tervezte szobaberendezés az 1900-as, nagy párizsi világkiállításon kiállításra került. Itt annyira megtetszett a South Kensigton Múzeum - a mai Viktória és Albert Múzeum - munkatársának, hogy azonnal megrendelték a másodpéldányát.