Újraéledő londoni belváros fogadja Maurer Dóra tanítványait

Június 29-én a Londoni Magyar Nagykövetségen nyílt meg a brit és a nemzetközi sajtó jelenlétében a “Maurer Dóra tanítványai” című tárlat, amelyet augusztus 12 és szeptember 19. között immár a nagyközönség is megtekinthet a Covent Gardenben, a David Kovats Pop-up Galleryben.

A kiállítás a Hinton Magazine szerint „világos és átfogó képet ad a magyar kortárs képzőművészetről. A tárlat kulcsfigurája az ikonikus művész, Maurer Dóra, aki hatással volt a mai magyar képzőművészetre, és aki olyan művészek generációit nevelte fel, akik tovább viszik az örökségét és gazdagítják a nemzeti képzőművészeti szcénát.”

Forrás: HCC


„Két éve, 2019 augusztusában nyitott meg a Tate Modernben Maurer Dóra önálló tárlata a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával. Most az a célunk, hogy megmutassuk hogyan inspirálta Maurer tanárként a kortárs magyar művészetet. Ebben nagyszerű partnereink a képzőművészeti vásár műfaját Budapesten meghonosító, idén 10 éves Art Market Budapest és a Dobossy Aukciósházból is ismert Kováts Dávid, aki saját galériájával tavaly robbant be a londoni köztudatba.” – fogalmazott Vincze Máté, a londoni kulturális intézet igazgatója.

Forrás: HCC


„Maurer Dórát a kísérletezésre való nyitottság, segítőkészség, közvetlenség jellemzi, hiszi, hogy a művész stílusa a megfigyelési folyamatok eredményeként fejlődik. Fiatal művészek felé tanúsított nyitottsága magyar művészek generációit inspirálta, akik tudásért, tanácsért, támogatásért fordultak hozzá,” írja a Little Observationist.

HCC


“Minden bizonnyal a legtöbbet Maurer Dórától tanultam arról, hogy hogyan viszonyuljak művészethez, élet- és öröm igenléshez, emberséghez - és ha művészetről van szó, akkor a kánonnal szembe menő rosszalkodáshoz. (…) A gondolati gazdagság nem zárja ki, sőt igényli az élményszerűséget. A megszámlálhatatlan más eltanulnivaló mellett ezt is Dórától tanultam.” – fogalmazott az egyik kiállító művész, Szegedy-Maszák Zoltán.

Forrás: HCC


A szervezésben a Londoni Magyar Kulturális Központ partnerei az Art Market Budapest, az EDGE Communications, a David Kovats Gallery és a londoni CCI Comms.

Kiállított művészek: Chilf Mária, Cserny Márton, Csörgő Attila, Jovánovics Tamás, Nagy Barbara, Szegedy-Maszák Zoltán, Wolsky András, Zalavári András.